Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Gajdoš: Do muničných skladov sa nevlámal nikto z vonka
Zdielať na

Gajdoš: Do muničných skladov sa nevlámal nikto z vonka

BRATISLAVA / Po tom, čo minulý týždeň Peter Gajdoš predstúpil pred novinárov, vo štvrtok vysvetľoval veľké straty munície na branno-bezpečnostnom výbore. Priznal zlyhanie systému, aj svojich ľudí. A tiež to, že po hĺbkovej kontrole 20-tich tisícok ton munície upratuje svoj rezort.

Minister obrany jednoznačne potvrdil, že sa do muničných skladov nevlámal nikto z vonka. O tomto fakte aj o výsledkoch historicky prvej stopercentnej kontroly informoval poslancov. Ich debata sa ale konala za zatvorenými dverami. "Chceli by sme oceniť, že pán minister dodržal prísľub, prišiel a detailne nás informoval," vraví poslanec Galko. 

"Dnes sme doložili stav v jednotlivých muničných skladoch. Nič sme nazatajovali. Transparentne sme riešili uvedené problémy. Zároveň som informoval o prijatých opatreniach," hovorí minister Gajdoš. A to z hľadiska legislatívy, modernizácie muničných skladov, aj elektronického zabezpečenia.

Šéf rezortu obrany tiež informoval o trestnoprávnej dohre. Prípady totiž rieši NAKA a je začaté trestné stíhanie vo veci zločinov nedovoleného ozbrojovania v súbehu s krádežou. Prioritou ale ostáva novinka stráženie skladov vojakmi. 

Opozícia ministrovi vytkla, že média neinformoval okamžite po prevalení kauzy. Ako problém tiež vidia granáty, ktoré sa ukázali ako nefunkčné, až nebezpečné pre vojakov. Najproblematickejšie sú sklady v Trenčíne v Kubrovej, v Sklenom pri Martine, v Nemšovej, aj v Novákoch. Zmizlo napríklad 203 tisíc nábojov, 120 granátov a tiež 11 protitankových granátov.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy