Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najvyšší súd zbavil viny bývalého prešovského primátora
Zdielať na

Najvyšší súd zbavil viny bývalého prešovského primátora

PREŠOV / Bývalý prešovský primátor Milan Benč si po rokoch súdnych ťahaních a 15 mesiacoch odsedených vo väzení konečne vydýchol. Za pravdu mu dal Najvyšší súd, ktorý ho oslobodil spod obžaloby.

Prešovský exprimátor Milan Benč čelil obžalobe z trestného činu subvenčného podvodu a poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev. Špecializovaný trestný súd v Pezinku ho za to poslal na päť rokov do väzenia. Pätnásť mesiacov si dokonca odsedel vo väzení. Najprv v júni prišla prvá dobrá správa pre obhajobu, keď mu zvyšok trestu bol odpustený. Po stredajšom verdikte Najvyšší súd očistil jeho meno.

Najvyšší súd už v minulosti vyčítal Špecializovanému súdu, že prihliadal len na argumentáciu prokurátora a obhajobou Benča sa nezaoberal. Vo štvrtkovom oficiálnom stanovisku dokonca tvrdí, že prvostupňový súd v roku 2014 upravil skutkovú vetu oproti tej z roku 2013, a to tak, že pôvodný popis skutku, ktorý nevykazoval znaky trestných činov zmenil tak, že nový popis skutku už vykazoval znaky týchto trestných činov.

Milan Benč šéfoval prešovskej radnici v rokoch 2002 - 2006. Špecializovaný trestný súd ho poslal do väzenia na päť rokov natvrdo. "Podľa predsedníčky senátu najvyššieho súdu sa skutok, pre ktorý je obvinený obžalovaný stal, ale nie je trestným činom," uviedol hovorca súdu Boris Urbančík.

Za celé roky vymenil štyroch právnikov. Podľa jeho poslednej právničky Evy Mišíkovej ho stíhali za niečo, o čom rozhoduje kolektívny orgán, a to mestské zastupiteľstvo. O jeho vine boli od začiatku pochybnosti. Za jeho prepustenie spísali petíciu, pod ktorú sa podpísala aj primátorka Prešova. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy