Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Šetriť kúpou napodobenín sa neoplatí. Môžu byť aj zdraviu škodlivé
Zdielať na

Šetriť kúpou napodobenín sa neoplatí. Môžu byť aj zdraviu škodlivé

DUNAJSKÁ STREDA / Colníkom v Dunajskej Strede sa podarilo zadržať takmer 45 tisíc falzifikátov dovezených z Číny. V ostatných týždňoch sa vo zvýšenej miere snažia obchodníci dostať na trh nelegálny tovar.

Každý, kto má dieťa v rodine ho chce na Vianoce potešiť novou hračkou. A práve v tomto predsviatočnom období sa na trhu objavujú častejšie nekvalitné a dokonca zdraviu škodlivé hračky, takzvané fejky. Niektoré dokonca nie vo veľmi vábnom prevedení. Na dokladoch, ktoré boli priložené k zadržanej zásielke, bolo uvedené, že má ísť o bežný tovar. Ten mal smerovať do Českej republiky.

Po otvorení nákladného kontajnera našli trnavskí colníci v jeho útrobách viac než 31000 hračiek, 5600 zapaľovačov a cez 7700 štítkov módnych značiek, ktoré boli určené na falošné kabelky. "Odhadovaná škoda, ktorá by vznikla predajom týchto falzifikátov na trhu ako originálnych výrobkov, bola predbežne vyčíslená na 700 000 eur," povedala Iveta Zlochová, hovorkyňa Colného úradu v Trnave.

Falošným tovarom - fejkom je tovar, ktorý svojím vyhotovením a označením kopíruje originálny výrobok alebo ho čiastočne napodobňuje. Tým je porušené duševné vlastníctvo majiteľa značky. Žiaľ niektorí zákazníci si neuvedomujú, že na úkor ušetrených peňazí, riskujú kúpou takýchto výrobkov zdravie a dokonca niekedy aj život svojich blízkych. "Najmä teraz v predvianočnom období upozorňujeme preto spotrebiteľov na riziko kupovania falzifikátov, ktoré je najväčšie pri detských hračkách. Tie totiž svojim vyhotovením, kvalitou spracovania alebo zložením môžu byť pre zdravie detí nebezpečné," hovorí Zlochová.

Osobe, ktorá dováža alebo obchoduje s takýmto tovarom, hrozí pokuta do 67000 eur, pri opakovanom porušení až do 135000 eur. Zástupcovia majiteľov ochranných známok v najbližšom čase rozhodnú, či súhlasia s likvidáciou tovaru alebo podajú návrh na súd vo veci falšovania ochrannej známky.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy