Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Explóziu v New Yorku vyšetruje polícia spája s terorizmom
Zdielať na
Krimi

Explóziu v New Yorku vyšetruje polícia spája s terorizmom

NEW YORK / Blízko autobusovej stanice Port Authority na Manhattane v New Yorku ohlásili explózia. Polícia bez bližších podrobností na twitteri uviedla, že vyšla na zásah. Išlo o pokus o teroristický útok, za ktorým stojí 27-ročný Akayeda Ullaha. Ten vyhlásil, že je oddaný Islamskému štátu.

Linky metra A,C,E v okolí boli uzavreté a úrady evakuovali pasažierov. Portál Daily Star napísal, že na mieste vypukla panika a ľudia živelne utekali. Na mieste bolo päť ľudí zranených. Polícia už zadržala útočníka.

Za explóziou môže byť podľa informácií stanice ABC takzvaná trúbková bomba, čo je improvizované výbušné zariadenie. "Zrazu som videla ľudí utekať ako zbesilých. Jedna žena spadla a nikto nezastavil, aby jej pomohol. Všetci sa báli a nikto nevedel, čo sa presne stalo," popisuje Aliaicja.

Explózia bola pokusom o teroristický útok. Oznámil to starosta mesta Bill de Blasio. Vyšetrovatelia popísali páchateľa ako dvadsaťsedemročného obyvateľa newyorskej štvrti Brooklyn, ktorý je zrejme pôvodom z Bangladéša. Páchateľa identifikovali ako Akayeda Ullaha, ktorý žije v New Yorku sedem rokov. Trhavinu mal nepochybne v úmysle odpáliť, nie je ale isté, že to malo byť práve v metre, kde nakoniec k výbuchu došlo.

https://twitter.com/UniRabbi/status/940205486674206720

Akayeda sa prihlásil k Islamskému štátu a jeho útok mal byť údajne odplatou za americké nálety na pozície Islamského štátu a činnosť Izraela v Palestíne. Vyšetrovatelia informovali portál CNN, že mal mať aspoň dve odpaľovacie zariadenia. Zariadenie, ktoré odpálil, bola dlhá trubka, ktorá obsahovala čierny prášok, batériu, káble, klince a skrutky. Bola pripevnená k Ullahovi pomocou suchého zipsu. Výbušnina explodovala vnútri zariadenia, preto bol dopad výbuchu omnoho menší. "Našťastie, bomba vybuchla iba čiastočne," informuje guvernér mesta Andrew Cuombo. 

https://twitter.com/nypost/status/940232173029941248

Kto bol útočník

Zdroj z prostredia polície povedal, že 27-ročný muž zhotovil bombu ešte minulý týždeň v jeho apartmáne v Brooklyne. V minulosti pracoval ako taxikár, od roku 2015 si ale licenciu nepredĺžil. Jeho susedia povedali, že posledné dve noci pred útokom počuli z bytu krik a plač, ale nikto nevolal políciu. Inak boli Ullah a jeho rodina veľmi nespoločenskí, s nikým sa nestretávali a zväčša sa zdržiavali v byte. Momentálne sa muž nachádza v nemocnici Bellevue Hospital, kde ho ošetrujú na zranenia a popáleniny rúk a brucha. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy