Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Muž sa vyhrážal, že byt podpáli. Svoj sľub splnil
Zdielať na

Muž sa vyhrážal, že byt podpáli. Svoj sľub splnil

Archívna reportáž

GALANTA / Prišla na políciu požiadať o pomoc. V byte sa neoprávnene zdržiaval jej bývalý priateľ a vyhrážal sa, že ho zapáli. Keď prišla namiesto policajná hliadka byt už horel. Chlapi museli evakuovať celý vchod paneláku, malé deti aj starších obyvateľov. Nakoniec zadržali aj muža, ktorý je podozrivý z podpálenia bytu.

Ako prvá bola na mieste hliadka štátnej polície, ktorá bola vyslaná na preverenie oznámenia: "Keď sme prišli na miesto, tak sme videli, že z bytu, spoza špár, vychádza dym. Použili sme teda výzvu, polícia," opisuje situáciu zasahujúci policajt Zoltán Szelle. 

Zoltán a Marek vtedy ešte netušili, či je muž v zadymenom byte a či nie je aj nebezpečný a ozbrojený. Zamknuté dvere vykopli, okamžite ich zahalil kúdol dymu: "Prišli hasiči, dali mi dýchací prístroj, ja som ostal s jedným hasičom, ktorému som zabezpečoval bezpečnosť, keby ho náhodou niekto napadol a zvyšní dvaja kolegovia okamžite začali evakuovať celý panelák," hovorí Marek Varga, ktorý bol s kolegom Zoltánom na mieste prvý. 

Ladislav s jeho kolegom a mestskými policajtmi pomohli dostať do bezpečia ľudí z vchodu vrátane detí a starších ľudí, medzi ktorými bola aj pani Ľudmila: "Zdola som počula, že bol veľký buchot. Nevedela som, čo to je a zrazu aj u mňa búchali, že rýchlo, rýchlo poďte, lebo horí. Niečo cez ústa si dajte a poďte." 

"Po príchode hasičskej jednotky na miesto bola časť domu evakuovaná políciou, hasičská jednotka sa do evakuácie zapojila a následne začala s likvidáciou požiaru v byte," hovorí veliteľ čaty HaZZ Galanta Erik Nagy. Policajti po tejto akcii pokračovali v práci, pustili sa do pátrania po mužovi, ktorý bol podozrivý z podpálenia bytu. Zhruba okolo pol dvanástej hodine v noci ho našli na ulici Parková a predviedli na stanicu, kde si ho prevzal vyšetrovateľ.

"Vyšetrovateľ začal vo veci trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie v súbehu s prečinom poškodzovania cudzej veci. Z uvedených skutkov je podozrivý 43 ročný muž z Galanty," informovala hovorkyňa KR PZ Trnava Mária Linkešová. Vyšetrovateľ podozrivého Miroslava už obvinil a zároveň spracoval návrh na jeho väzobné stíhanie. V piatok boli v byte experti z kriminalisticko-expertízneho ústavu. Škody zatiaľ neboli spočítané. Polícia ich zosumarizuje na základe výpovedí majiteľov bytov. 

Aj v Košiciach bojovali s požiarom v byte, ktorý niekto založil úmyselne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy