Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Trnava má prvý kontajner na Slovensku určený na použité striekačky
Zdielať na

Trnava má prvý kontajner na Slovensku určený na použité striekačky

TRNAVA / V Trnave osadili prvý kontajner na Slovensku, ktorý je určený na použité striekačky. Aby zabránili šíreniu hepatitídy, sociálni pracovníci menia použité striekačky za nové. Ročne ich vyzbierajú takmer 100 tisíc.

Užívatelia drog v Trnave budú mať možnosť použité injekčné striekačky likvidovať v špeciálnom kontajneri. Stál 460 eur, je z tvrdenej ocele a vo vnútri je ešte ďalšia nádoba. "Toto je návrh z Nemecka, ktorý sa bežne používa v západných krajinách, my sme to prevzali od Českej organizácie," hovorí Pavol Ščasný, člen občianskeho združenia Storm. 

Ľudia pohodené striekačky bežne nachádzajú na trávniku. "Viem, že na týchto ihriskách sa nájdu takéto predmety, ktoré používajú závislí ľudia. Už sa mi stalo, že aj deti mi priniesli nejaké striekačky," hovorí obyvateľka mesta. Teraz každý, kto nájde striekačku na trávniku môže ju bezpečne zlikvidovať.

Úplne ideálne je nasadiť si nejakú sterilnú rukavicu, aby neprišiel priamo do kontaktu, alebo zavolať nás," vysvetľuje Aneta Holešová, koordinátorka projektu Zdravé mesto Trnava. Ročne sociálny pracovníci občianskeho združenie Storm vyzbierajú okolo 70 až 100 tisíc použitých striekačiek v mestách Nitra, Sereď a Trnava. 

Striekačky denne nachádzajú aj v oblasti školy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy