Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Cestári vs. vodiči - neustála zimná vojna
Zdielať na

Cestári vs. vodiči - neustála zimná vojna

BRATISLAVA / Slovná vojna medzi cestármi a vodičmi v zimných mesiacoch trvá už niekoľko rokov. Konflikt sa vyhrotí najmä vtedy, ak posyp z cestárskeho auta poškodí vozidlo. Tak, ako sa to stalo jednému Popradčanovi.

Pohodová jazda sa pre vodiča v okamihu zmenila na nepríjemný problém. Miloš Kovalčík, vodič poškodeného auta opísal situáciu: "Keď som zbadal, čo sa na mňa začalo rútiť, vedel som, že to je koniec, katastrófa."

Kamienky z cestárskeho auta zasiahli vodičovo auto, vrátane predného skla. Po pár meroch vodič zastavil a rýchlo si škody odfotil. S videom i fotkami sa vydal na Správu ciest. Bol presvedčený o tom, že dôkazov má dosť a s potvrdením pre poisťovňu nebude problém. Ale nebola to pravda. "Tam mi povedali, že majú striktný zákaz a ukázali mi na nástenke zákony a iné dokumenty. A oni to nemôžu a hotovo. Vraj sa mám sťažovať a súdiť," dodáva nešťastne poškodený vodič.

 Situácia sa zmenila, keď redakčný tím TV JOJ ukázal záznam riaditeľovi Správy ciest. Marián Barilla, riaditeľ Správy a údržby ciest v Poprade, potvrdil situáciu: "Na základe vzhliadnutia videa, tento prípad uznávame ako škodovú udalosť."

Miloš kovalčík nebol jediným vodičom, ktorý prišiel za cestármi s poškodeným autom. Takých prípadov majú cestári viac. Túto skutočnosť priznáva aj riaditeľ Správy ciest, ale zároveň dodáva, že dve tretiny sťažností sú neopodstatnené. Preto musia cestári každú žiadosť interne preveriť. "Ak by sme boli príliš benevolentní, pri posudzovaní škodových udalostí, tak by sme sa svojim spôsobom mohli dopustiť poistného podvodu," dodáva Marián Barilla. 

Na Správe ciest majú aj systém GPS, ktorý ukáže, ktorý nie len presne ukáže, kde sa vozidlo nachádzalo, ale aj či pluhovalo alebo sypalo. Tým pádom je možné spätne vyhodnotiť, či vozidlo bolo v danom čase na mieste poškodenia automobilu a či posýpalo. A toto zároveň umožňuje vyhodnotiť, či je sťažnosť oprávnená. 

Takmer denne nadávajú cestári na vodičov a vodiči na cestárov. No cestári sa bránia, že nemôžu vždy zastaviť sypač, keď idú autá oproti. Pretože by väčšinu času stáli alebo nesypali. Cesty by tým nemohli udržať zjazdné a priechodné. Preto prosia vodičov o zhovievavosť. "Odporúčam vodičom, a rovnako to aj definuje zákon o cestenej premávke, aby v prípade, že vidia posypové vozidlo, ktoré má zapnuté oranžové výstražné majáky, aby znížili svoju rýchlosť alebo dokonca na chvíľu odstalisi svoje vozidlo pri krajnici. Aby umožnili plynulý prejazd nášho sypača a tým sa aj vyvarovali posypu," upozornil na záver riaditeľ Správy ciest. 

Vaše auto môže kvôli odhŕňaniu skončiť aj pod kopou snehu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy