Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cigarety pašovali katapultom
Zdielať na

Cigarety pašovali katapultom

KOŠICE / Na košickom Okresnom súde sa dnes začal proces s mužmi, ktorí pašovali cigarety z Ukrajiny pomocou katapultu. Dvaja z obžalovaných sú dokonca expolicajti, ktorí im pri tom mali pomáhať.

Počas marcovej noci sa mužom podarilo prepašovať cez hranicu 25 tisíc škatuliek cigariet rôznych značiek. Finančný únik na colnom trhu predstavuje takmer 73 tisíc eur.

Z deviatich obžalovaných mužov, na súde priznal vinu len jeden, a to práve bývalý policajt.

Šéfom skupiny mal byť Vladimír. Dnes už expolicajt Róbert ho mal informovať o pohybe pohraničných hliadok. Na pašovanie cigariet mali využiť katapult, pomocou ktorého balíky prehadzovali na slovenskú stranu.

Alexander Takács, starosta Ptrkuše opísal udalosti: "Tak to pobalili, polepili, aby všetko bolo rovnaké, boli na to špeciálne popruhy."

Skupina mužov ich následne odniesla do garáže rodinného domu v obci Ptrukša. "Prakticky ten posledný dom je takých 250 metrov od štátnej hranice," dodáva starosta.

Róbert,ktorý mal pašerákom pomáhať, urobil na súde vyhlásenie o vine. V jeho prípade sa teda bude rozhodovať iba o výške trestu. Ako jediný z mužov je momentálne vo väzbe. Na súde sa Róbert vyjadril: "Veľmi ľutujem, že som s tým vtedy súhlasil, nakoľko som to nemal za potreby." Jeho obhajca Milan Kuzma k tomu dodal: "Je to klient, ktorý je momentálne vo väzbe. Toto sú jeho pohnútky, ktoré sa dostali na hlavné pojednávanie. Celé prípravné konanie sme fakticky nevypovedali. Je to jeho rozhodnutie. Myslím si, že objasnil dosť podstatným spôsobom trestnú činnosť celej skupiny, takže si počkáme na rozhodnutie súdu."

Ďalší bývalý policajt, ktorý mal pri pašovaní napomáhať na súde tvrdil, že je nevinný. Jeho obhajkyňa Tatiana Vorobelová dodáva k pojednávaniu: "On spolupracoval s operatívnou hliadkou. Všetko pozoroval, oznamoval a prečo teraz stojí pred súdom ako obvinený, si skutočne neviem vysvetliť."

Vladimír, ktorý mal byť organizátorom skutku vyhlásil, že je nevinný. Ostatní muži sa nevyjadrili. Expolicajtom hrozí väzenie od dvoch do piatich rokov. Zvyšok obvinených môže za mrežami stráviť od jedného do piatich rokov.

Nie je to prvýkrát, čo práve ukrajinskej hranici neodolali pašeráci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy