Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Tisíce Slovákov sa nehanbia dvihnúť ruku na vlastnú ženu. Polícia prichádza s kampaňou
Zdielať na

Tisíce Slovákov sa nehanbia dvihnúť ruku na vlastnú ženu. Polícia prichádza s kampaňou

BRATISLAVA / Násilie na ženách už nie je tabu. Slovenská polícia v týchto dňoch prichádza s rozsiahlou kampaňou, ktorá sa venuje tejto téme. Vlani odhalila vyše dve tisíc prípadov nebezpečného vyhrážania.

V sobotu je Medzinárodný deň boja proti násiliu páchanému na ženách. Polícia preto v priebehu týždňa informovala, že aj na Slovensku žijú ženy, ktoré sú obeťami násilia, páchaného za zatvorenými dverami. A radí, ako sa s takou situáciou vyrovnať. "Policajní preventisti celý týždeň priamo na školách, v seniorských centrách, ale oslovujú aj ľudí na ulici, v obchodných domoch, či v zdravotníckych zariadeniach," hovorí Denisa Baloghová, hovorkyňa Policajného prezídia SR.

25. november je Medzinárodným dňom eliminácie násilia na ženách. Jeho páchanie sa vzťahuje k trestným činom proti životu a zdraviu, slobode i ľudskej dôstojnosti, ale aj proti iným právam a slobodám. Trestný zákon však neupravuje samostatnú skutkovú podstatu trestného činu domáceho násilia, to spadá do skutkových podstát viacerých trestných činov.

Len v minulom roku polícia zadokumentovala tisícky podobných prípadov. "Sú to najmä trestný čin týrania blízkej osoby a zverenej osoby, trestný čin ublíženia na zdraví, trestný čin znásilnenia, trestný čin nebezpečného vyhrážania, nebezpečného prenasledovania, trestný čin obmedzovania osobnej slobody," povedala Baloghová.

V prípadoch domáceho násilia môže polícia vykázať násilníka zo spoločného obydlia na 10 dní, do konca minulého roka to bolo najviac na dobu 48 hodín. Počas vykázania zo spoločného bývania je sa agresor nesmie približovať k ohrozenej osobe na vzdialenosť menšiu ako 10 metrov. "V roku 2016 polícia realizovala toto zákonné oprávnenie u 642 osôb, v 1. polroku 2017 vykázala z obydlia 417 osôb," hovorí Baloghová.

Dokázať im vinu pred súdom však môže byť niekedy problém. Slovenské súdy vlani potrestali 143 tyranov pre 149 skutkov, väčšinou vyviazli s podmienkou. Podľa štatistík ministerstva spravodlivosti to boli najčastejšie muži vo veku od 36 do 50 rokov zo Žilinského kraja.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy