Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prokurátor z Humenného šoféroval opitý a prekročil rýchlosť, postaví sa pred súd
Zdielať na

Prokurátor z Humenného šoféroval opitý a prekročil rýchlosť, postaví sa pred súd

HUMENNÉ / Ten, čo dohliadal na dodržiavanie zákonov, urobil prešľap, ktorý ho môže stáť kariéru. Začiatkom roka policajti prichytili prokurátora Okresnej prokuratúry v Humennom, ako šoféruje opitý a ešte aj prekročil rýchlosť. Vyšetrovanie ukončili. Muž sa teraz bude zodpovedať pred súdom.

Stalo sa to začiatkom januára tohto roka v Humennom. Vozidlo smerovalo do centra mesta. Prekročilo však maximálnu povolenú rýchlosť. Po zastavení policajnou hliadkou sa ukázalo, že za volantom sedí prokurátor Okresnej prokuratúry v Humennom. Podľa polície v obci išiel viac ako sedemdesiat. No nasledovalo oveľa závažnejšie zistenie, na ktoré by sa možno neprišlo, ak by neprekročil rýchlosť.

"Výsledok bol pozitívny s nameranou hodnotou 0,91 mg etanolu na liter vydychovaného vzduchu," uviedol policajný hovorca Daniel Džobanik. Pri opakovanej dychovej skúške nafúkal ešte viac. Stíhali ho na slobode.

"Generálna prokuratúra vyjadruje poľutovanie nad konaním prokurátora," uviedla pre TV JOJ jej hovorkyňa Jana Tökölyová.

Zmena vo vyšetrovaní

"Prokurátori sú tí, ktorí majú dohliadať nad dodržiavaním zákonnosti, zastupujú štát. Mali by byť aj tí, ktorí pravidlá a stanovené zákony dodržiavajú," dodáva expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Z dôvodu objektivity vyšetrovania výkon dozoru v tomto prípade vykonáva krajský prokurátor v Banskej Bystrici. To ale nie je všetko. V prípade síce začali konať humenskí policajti, no to sa v priebehu vyšetrovania zmenilo.

Prípad odstúpili banskobystrickým policajtom. "Polícia v Banskej Bystrici vyšetrovanie tohto prípadu už ukončila návrhom na podanie obžaloby," upresnila hovorkyňa KR PZ Banská Bystrica Mária Faltániová

Morálne zlyhanie

Obvineného muža sme hľadali v obci pri Humennom, v dome, kde má bývať. Stretnúť sa s ním sa nám však nepodarilo. Žena, ktorá vyšla z domu, gestom dala na javo, že s nami hovoriť nechce. S obžalovaným sme sa snažili spojiť telefonicky, no bezúspešne. Už teraz je jasné, že Okresný súd v Humennom o ňom rozhodovať nebude.

"Krajský súd v Prešove ako súd nadriadený rozhodol tak, že odňal predmetnú trestnú vec Okresnému súdu Humenné a prikázal ju na konanie Okresnému súdu Svidník," dodala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová

Expertka na trestné právo upozorňuje však hlavne na morálnu závažnosť toho, čo sa stalo. A hoci ide o prokurátora, mal by byť riešený tak, ako každý iný, kto sa dopustí trestného činu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy