Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cestný pirát spôsobil smrteľnú nehodu, posedí si za mrežami
Zdielať na

Cestný pirát spôsobil smrteľnú nehodu, posedí si za mrežami

PRAHA / Pražský krajský súd poslal na deväť rokov za mreže cestného piráta, ktorý nebezpečnými manévrami na diaľnici spôsobil smrteľnú dopravnú nehodu. Obeťou sa stalo osemmesačné bábätko.

Väzenie nie je pre 36-ročného Martina Kostnera jediný trest. Okrem toho musí zaplatiť odškodné vo výške jeden a pol milióna českých korún a po prepustení z väzenia nebude môcť deväť rokov šoférovať. Rozhodol o tom pražský sudca Ivo Zelinka, podľa ktorého sa o vine nedá pochybovať. "Všetky dôkazy hovoria jasnou rečou", tvrdí. Podľa štátneho zástupcu Tomáša Mileca sa "potvrdili skutkový dej tak, ako bol prezentovaný obžalobou".

Cestný pirát, Martin Kostner, spôsobil vlani štyri dni po Vianociach smrteľnú nehodu. So svojím BMV sprava predbehol vodiča Škody Octavia, ktorý ho údajne predtým spomaľoval v jazde v ľavom pruhu a zbrzdil tak, že Octavia musela zastaviť. Tri autá za ňou sa stihli uhnúť, no štvrté do nej zozadu narazilo. Trojčlenná rodina vo vnútri utrpela ťažké zranenia. Osemmesačné dieťa bohužiaľ zraneniam hlavy podľahlo.

Žalobca žiadal ešte vyšší trest. "Ja som navrhoval rozsudok, ktorý by bol v polovici zákonnej trestnej sadzby. Vymeraný trest je ale pod touto hranicou," vyhlásil štátny zástupca. Obžaloba sa snažila vyhovoriť na to, že Kostner si pomýlil plyn s brzdou. "Subjektívne sa cítil ohrozený a zareagoval tak, že namiesto plynu šliapol na brzdu. Nebol to úmysel," tvrdil Kostnerov obhájca Peter Novotný.

Rozsudok ešte nie je právoplatný, cestný pirát sa proti nemu odvolal. Zostáva naďalej vo väzbe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy