Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Mazurekov prípad postupuje rýchlo. Na ťahu je prokurátor
Zdielať na

Mazurekov prípad postupuje rýchlo. Na ťahu je prokurátor

BRATISLAVA / Porážka v župných voľbách nie je jediný problém, ktorý rieši strana Mariána Kotlebu. Jeho dvaja poslanci Stanislav Mizík a Milan Mazurek už niekoľko mesiacov čelia obvineniu z extrémistických trestných činov. A najnovšie už NAKA vo veci Mazureka podala aj návrh na obžalobu.

Vyšetrovanie v tejto veci plynie veľmi rýchlo. Obžaloba sa totiž skloňuje už takmer po pol roku od posledného zásadného rozhodnutia. Poslanca Mazureka totiž obvinili len na konci apríla. Teraz je už ale na ťahu prokurátor. Spis je totiž už na jeho stole. "Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry po preštudovaní návrhu vyšetrovateľa a celého vyšetrovacieho spisu, ktorého súčasťou je návrh na obžalobu, rozhodne o ďalšom postupe," povedala Jana Tökölyová, hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry.

"Obžaloba bola podaná pre trestný čin podnecovania, hanobenia a vyhrážania osobám pre ich teda príslušnosť či už národnú, farbu pleti a podobne," vyjadril sa policajný prezident Tibor Gašpar. Tentokrát ide o výroky Milana Mazureka v žilinskom rádiu ešte z októbra minulý rok. V rozhovore sa mal hanlivo vyjadrovať na adresu Rómov a xenofóbne mal rozprávať na adresu imigrantov, Arabov či islamského náboženstva. Rádio za porušenie zákazu podnecovania nenávisti dostalo pokutu 15 tisíc eur.

"Evidujem síce, že mám na pošte nejakú zásielku. Vyjadrím sa k tomu, keď uvidím, čo je obsahom tejto zásielky. Pretože k nejakým sprostredkovaným informáciám z média sa nemôžem objektívne a zodpovedne vyjadrovať," povedal Milan Mazurek.

Milan Mazurek to ale nevzdal, a proti obvineniu už bojoval. Ešte pred letom podal sťažnosť. Tú ale dozorujúci prokurátor zamietol ako nedôvodnú. Následne sa obvinený poslanec obrátil na Generálnu prokuratúru. "Generálna prokuratúra preskúmala trestnú vec a nezistila nezákonný postup a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní, preto návrh odložila ako neopodstatnený," povedala Tökölyová.

Obvineniu za extrémizmus čelí aj poslanec Stanislav Mizík, ktorý musel čeliť razii v jeho kancelárii v areáli Bratislavského hradu. Obom poslancom hrozí nezanedbateľný trest. Pritom verejní činitelia sú v týchto prípadoch potrestaní prísnejšie a to na 2 až 6 rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy