Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Muži, ktorí majú mať na svedomí smrť Ernesta Valka, sa do jeho domu mali dostať na druhý pokus
Zdielať na

Muži, ktorí majú mať na svedomí smrť Ernesta Valka, sa do jeho domu mali dostať na druhý pokus

BRATISLAVA / Televízia JOJ získala informácie z prostredia vyšetrovania prípadu vraždy Ernesta Valka, ktoré odhaľujú skutočný obraz o mužoch, ktorí majú mať známeho právnika na svedomí. Ozbrojení lupiči sa do Valkovho domu nedostali na prvýkrát. Prepadnutie pritom dlhodobo plánovali, rezidenciu aj okolie sledovali niekoľko dní. Valka prepadli až na druhý pokus a údajne chceli len peniaze.

Vyšetrovanie vraždy by malo pokračovať rekonštrukciou vraždy v dome, ktorý pozostalí po Valkovej smrti už predali. Sedem rokov po vražde je rovnaký z vonku aj zvnútra, hoci má už nových majiteľov. Zmenu vo vyšetrovaní prinieslo nečakané priznanie muža, ktorí polícii sám povedal, že Valka s komplicom prepadol. Tvrdí ale, že vraždu má na svedomí jeho spoločník. "Ja si myslím, že vierohodnosť oboch výpovedí je pomerne zrejmá, teda to, ktorá výpoveď vierohodná je, ktorá nie je. Myslím si, že existuje aj dosť nepriamych dôkazov, ktoré budú vedieť ustáliť pomerne jednoznačne, aký bol skutkový priebeh. K tomu samozrejme pomôže aj rekonštrukcia," tvrdí Lipšic. 

Televízia JOJ získala informácie z prostredia vyšetrovania Valkovej vraždy, ktoré odkrývajú to, ako sa na prepad právnika dvaja lupiči pripravovali. To, že by mal mať Valko pri sebe kufrík plný peňazí získali ako overený tip. Od koho, to obaja zatiaľ pred políciou taja. Čo je ale už teraz jasné je, že Valka vylúpili až na druhý pokus.

Z výpovede jedného z nich a terajšieho svedka polície vyplýva, že na Valkov pozemok sa dvaja maskovaní muži dostali po prvýkrát niekoľko dní pred vraždou právnika. Do domu nastriekali zapáchajúcu látku a dúfali, že keď Valko príde domov, zacíti zápach a otvorí veľké posuvné okaná, aby vyvetral. Cez ne sa lupiči chceli dostať dnu. To im ale na prvý pokus nevyšlo. Valko okná neotvoril, a preto maskovaní a ozbrojení lupiči z pozemku Valka odišli. Až na druhý pokus opäť nastriekali do interiéru zapáchajúcu látku, už v takom množstve, aby zápach Valka po príchode domov prinútil vyvetrať, čo sa im nakoniec podarilo.

Obhajca muža, ktorý je obvinený z Valkovej vraždy sa k prípadu vyjadrovať nechcel. "V priebehu prípravného konania sa nebudem vyjadrovať, prípravné konanie je neverejné narozdiel od súdneho, ale môžem potvrdiť, že môj klient naďalej popiera vinu," uviedol Igor Cibula. 

To, či išlo o zbabranú lúpež, ktorá sa skončila vraždou právnika, polícia stále preveruje, ako aj to, či páchatelia mali iný motív, ako len ukradnúť peniaze a odísť. Isté je, že po prepade Valka ostalo na mieste činu len jeho mŕtve telo, z domu nezmizlo nič  okrem Valkovej osobnej zbrane, ktorú polícia po rokoch našla. "Zatiaľ neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by mohol čo len vytvoriť podozrenie, že za tým bol iný motív," uviedol Daniel Lipšic, obhajca druhého obvineného muža. 

V závere týždňa do tesného okolia Valkovho domu vyšetrovatelia opäť priviezli oboch mužov, ktorí mali Valka zavraždiť. Preverovali, či ich tvrdenia, ako a kadiaľ sa k luxusnej rezidencii dostali, sedia s reálnou skutočnosťou. "Robila sa trasa, po ktorej prechádzali z Pezinku do Limbachu a následne späť popri jazere, kde bola zahodená zbraň," uviedol Lipšic. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy