Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Najvyšší súd potvrdil trest pre exsudcu. Za požadovanie úplatku dostal podmienku
Zdielať na

Najvyšší súd potvrdil trest pre exsudcu. Za požadovanie úplatku dostal podmienku

SLOVENSKO / Po neuveriteľných 15 rokoch vo štvrtok skončila kauza úplatného sudcu. Podľa obžaloby si v roku 2002 Igor Škultéty za zmiernenie trestu vypýtal od otca mladíka, ktorého súdil za lúpež, najskôr 100 tisíc korún, neskôr mu stačilo 70-tisíc. Sám bývalý sudca si rozhodnutie vypočuť neprišiel. Za zločin prijímania úplatku dostal trest 2 roky odňatia slobody podmienečne, vyše 2-tisícový peňažný trest a zákaz činnosti na štyri roky.

Do dejín slovenského súdnictva sa Igor Škultéty zapísal ako prvý sudca obvinený z korupcie. To, čo nasledovalo bolo 15 rokoch trvajúci súdny kolotoč.

A tak nečudo toto bola dnes prvá veta prokuratúra. "No konečne, dlho to trvalo ale má to šťastný koniec. Páchateľ bol právoplatne odsúdený, dúfajme, že to tak zostane," uviedol na súde prokurátor.

Roky to vyzeralo doslova ako súdny ping pong medzi krajským, špeciálnym trestným a najvyšším súdom. Prípadom sa naposledy súdy opätovne zaoberali po rozhodnutí Dovolacieho senátu Najvyššieho súdu pod vedením Štefana Harabina.

Zamietol odvolanie

"Som skoro 35 rokov trestný sudca. Toľko nezákonností ako v tomto spise, som za celú svoju kariéru zatiaľ nezaznamenal," uviedol sudca Najvyššieho súdu Slovenskej republiky Štefan Harabin.

Senát dnes ale nezistil také hrubé porušenia o akých hovoril Harabin. "Senát Najvyššieho súdu na dnešnom verejnom zasadnutí - odvolanie Igora Š. zamietol ako nedôvodné," dodal hovorca najvyššieho súdu Boris Urbančík.

Na to, prečo kauza tak dlho trvala, má prokurátor jasný názor. "Jemu išlo o veľa - o prácu a o slobodu. A keďže sa bránil, ako sa bránil, tak to aj tak dlho trvalo," dodal prokurátor.

Mimoriadne dovolanie

Súdení sudca v minulosti osočoval novinárov ale aj prokurátora. "Vy na mňa lejete špinu celý čas - celých deväť rokov. Pán prokurátor, mňa nemusí nikto upozorňovať, vás treba opozorňovať. Váš intelektuálny deficit je taký, že si ani neuvedomujete čo tu robíte," uviedol Igor Škultéty v minulosti.

Oslovili sme aj obhajcu Igora Škultétyho, ten ale opakovane povedal, že nič nebude komentovať. Podľa prokurátora môže teraz podať mimoriadne dovolanie. Podľa rozhodnutia Dovolacieho súdu sa môže proces opäť otvoriť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy