Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Šéf MI5 vyhlásil, že hrozba terorizmu vzrástla alarmujúcim tempom
Zdielať na

Šéf MI5 vyhlásil, že hrozba terorizmu vzrástla alarmujúcim tempom

VEĽKÁ BRITÁNIA / Šéf britskej tajnej služby MI5 Andrew Parker povedal, že teroristická hrozba v krajine vzrástla alarmujúcim tempom a je najvážnejšou za 34 rokov jeho kariéry. V jednom z mála rozhovorov, ktoré poskytol tlači, podľa agentúry AP dodal, že MI5 sa neustále rozširuje a obnovuje svoje kapacity. Ani tak ale nemôže zabrániť všetkým útokom na civilistov.

Hrozba islamského terorizmu podľa Parkera dramaticky vzrástla tento rok, kedy pri atentátoch v Londýne a Manchestri zomrelo dokopy 36 ľudí. "Počas posledných štyroch rokov bolo v Spojenom kráľovstve zmarených 20 útokov," uviedol Parker s tým, že tento rok do júna zatkli bezpečnostné jednotky 379 ľudí podozrivých z terorizmu.

Podobne sú na tom podľa riaditeľa MI5 aj ďalšie európske krajiny, predovšetkým Francúzsko, Belgicko, Nemecko a Španielsko.

"Rozsah nášho pôsobenia je väčší ako kedykoľvek predtým," povedal Parker. Jeho úrad podľa neho v súčasnosti vedie 500 vyšetrovaní týkajúcich sa zhruba 3 000 ľudí, ktorí sú bezpečnostným zložkám známi pre svoje extrémistické aktivity. V minulosti podľa Parkera MI5 preverila cez 20 000 ľudí podozrivých z väzieb na teroristov. Parker dodal, že v Británii sa bezpochyby pohybujú "násilnícki extrémisti", ktorí ešte neboli odhalení.

Parker sa domnieva, že MI5 je pre boj s terorizmom dobre vybavená. V ďalších rokoch by počet pracovníkov tajnej služby mal vzrásť zo 4000 na 5000. Napriek tomu ale podľa neho nie je možné všetkým atentátom zabrániť. "Niekedy sa stanú, pretože toto je slobodná spoločnosť, liberálnej demokracie, a my každého stále nesledujeme. Ani by sme v takej krajine nechceli žiť," uviedol.

Parker tiež vyzval technologické spoločnosti, aby spolupracovali s vládou na tom, aby extrémisti nemohli používať pre nezistiteľnú komunikáciu sociálne siete.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy