Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V kauze trnavských policajtov, ktorí dokopali postrelené dievča stále nepadla obžaloba
Zdielať na

V kauze trnavských policajtov, ktorí dokopali postrelené dievča stále nepadla obžaloba

TRNAVA / V kauze trnavských policajtov, ktorí dokopali postrelené dievča stále nepadla obžaloba. Spis je totiž nečakane späť na inšpekcii rezortu vnútra. K naháňačke, keď mladá vodička unikala z Trnavy do obce Madunice, došlo ešte vlani v auguste. Po tom, čo generálna prokuratúra stopla dohodu, v tejto veci nastalo veľké ticho.

Vodička osobného auta prešla asi 20 kilometrov, odmietla zastaviť a na opakované výzvy policajtov vôbec nereagovala. Počas policajnej naháňačky zaznelo 32 výstrelov. Výsledok bol dve postrelené ženy a brutálny zásah troch policajtov.

Krátko potom prišla prvá dohra. Policajti boli prepustení a čelili obvineniu z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Za ich čin im hrozí desať rokov väzenia. Vďaka dohode o vine a treste by ale obišli lepšie. Tú však zmietol zo stola generálny prokurátor. Vidina len trojročnej podmienky sa tak obvineným policajtom rozplynula. Najnovšie je ale vyšetrovanie, ktoré bolo už ukončené, opäť živé.

"Vyšetrovateľ SKIS MV SR ukončil prípad návrhom na podanie obžaloby 6.6.2017, prokurátor nám spis vrátil späť na opätovné prešetrenie, momentálne vykonávame procesné úkony," vysvetlila hovorkyňa Dobiášová. 

Podľa informácií TV JOJ sa tak stalo pred dvoma týždňami. Vec, ktorá mala už smerovať na súd, má znova na stole vyšetrovateľ. Majú ešte doplňovať ďalšie dôkazy.

"Okresná prokuratúra Trnava na základe pokynov nadriadených orgánov v predmetnej veci doplňuje vyšetrovanie," povedal Huna. 

Dohoda o vine a treste pre obvinených policajtov, ale ešte nie je úplne vylúčená.

"Môže dôjsť k situácii, že sa dohodnú na vyššom treste a tak to pôjde na súd, alebo na súd bude podaná obžaloba a bude prebiehať riadne konanie," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. Podľa nej k zákonnosti tohto sporného zásahu je jednoznačný.

"Tam žiaden zákrok už nemal byť, v tomto ponímaní použitia nejakých donucovacích prostriedkov. Osoba nepredstavovala absolútne žiadne nebezpečenstvo, ani riziko," doplnila Kurilovská. 

V unikajúcom aute boli štyri dievčatá. Šoférovala 21 ročná Michaela, ktorá svojou jazdou jedného z policajtov aj ohrozila. Postrelili ju do ucha a do hrude. Tiež čelí obvineniam, a to z útoku na verejného činiteľa a ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy