Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Daniel Lipšic v konflikte záujmov? Niektorí advokáti si to myslia
Zdielať na

Daniel Lipšic v konflikte záujmov? Niektorí advokáti si to myslia

BRATISLAVA / Bývalý minister vnútra v čase vraždy Ernesta Valka, dnes zastupuje jedného z obvinených. Podľa názoru niektorých advokátov, ako aj generálneho prokurátora, može byť Daniel Lipšic v konflikte záujmov. Nevie totiž vylúčiť, že ako bývalý minister vnútra disponuje informáciami, ktoré teraz môže použiť pri obhajobe klienta. Etikou celého prípadu sa zaoberá už aj advokátska komora.

"Ja sa prikloním k akejkoľvek možnosti, aby sa tá vražda objasnila," odpovedala dcéra Ernesta Valka na otázku, či jej neprekáža, že bývalý koncipient v kancelárii jej nebohého otca a Valkov osobný priateľ Daniel Lipšic a v čase vraždy minister vnútra, prevzal zastupovanie jedného z lupičov vo Valkovom dome.

"Tak pán Lipšic zobral zastupovanie so súhlasom našej rodiny," dodáva Valková. Zatiaľ čo rodina zavraždeného nemá problém s tým, aby Lipšic obhajoval jedného z obvinených, iný názor na to prejavil generálny prokurátor. "Na prvotnej obhliadke, bolo tam najvyššie policajné vedenie, ja sa Vás pýtam, ktoré tam muselo nejaké poznatky z tej ohliadky získať. Ja sa pýtam, že či je normálne, kto tie poznatky získal, zastupuje niekoho, kto je podozrivý z toho skutku," povedal generálny prokurátor Jaromír Čižnár. 

"Ja som včera telefonoval s generálnym prokurátorom, s tým, že mal zlú informáciu, že som bol na obhliadke miesta činu, ktorú mu niekto podsunul," hovorí Lipšic. "Kde je veľa funkcionárov, tak to vždy smrdí prúserom," tvrdí policajný prezident Tibor Gašpar. 

"Nikdy som nebol na pozemku, v dome Ernesta Valka, bol som na prístupovej ceste, kde som dal krátky brífing, lebo sa o to médiá zaujímali," vysvetľuje Lipšic. Pomyselný konflikt záujmov a etická rovina konania má aj širší kontext. Či je prípustné, aby bývalý minister vnútra v čase spáchania vraždy, obhajoval o 7 rokov jedného z obvinených z lúpeže, ktorá priamo súvisela s Valkovou vraždou.

"Konflikt záujmov necítite žiadny? Nie, lebo som nebol pri žiadnych úkonoch," odpovedal Daniel Lipšic. "Je tam konflikt záujmov, lebo pán Lipšic bol ministrom," myslí si advokát obvineného Ladislav Kuruc. To, či je morálne, etické a mimo konflikt záujmov, aby Daniel Lipšic obhajoval v tejto veci jedného z obvinených, už rieši aj Slovenská advokátska komora.

"Ja si myslím, že je v záujme advokácie, aby tá vražda bola vyšetrená," myslí si Lipšic. Otázkou zostáva, aká je dôkazná situácia v celom prípade a či nestojí len na výpovedi jedného z obvinených.

Prokuratúra v stredu nevylúčila, že počet obvinených sa v kauze zavraždeného advokáta môže ešte zvýšiť. A podľa našich zistení vylúčené nie je ani to, že skutok časom dostane novú právnu kvalifikáciu. To by však zmenilo aj výšku trestov, ktoré údajným páchateľom hrozia.

Zmena kvalifikácie

Tí, čo verili teóriám o sprisahaní či politickom pozadí vraždy známeho advokáta, museli byť po brífingu predstaviteľov prokuratúry a polície sklamaní. Spomedzi všetkých verzií sa napokon ako najviac pravdepodobná javí klasická lúpež, pri ktorej prišiel Ernest Valko o život. "Išli tam, zatiaľ čo bolo preukázané, s úmyslom lúpiť...tá lúpež sa zvrhla," opisuje Čižnár. Medzi vraždou na objednávku a obyčajnou lúpežou, pri ktorej zomrie človek, je však rozdiel. A ten sa môže prejaviť najmä v treste, ktorí hrozí páchateľom.

Muž, ktorého polícia označila za strelca, podľa svojho advokáta nepopiera, že bol na mieste lúpeže. Odmieta však, že by poškodeného usmrtil. "Žiadny iný motív, ako lúpiť, tam nebol," povedal Kuruc. Generálna prokuratúra po stredajšej tlačovej konferencii už nebude reagovať na ďalšie otázky v tejto kauze.

Nedozvedeli sme sa teda, či prichádza do úvahy zmena právnej kvalifikácie. Súd bude musieť totiž v prípade obžaloby z vraždy preukázať úmysel, a to býva niekedy v praxi problém. Podľa obhajoby údajného strelca sa v priebehu ďalšieho dokazovania môžu objaviť nové skutočnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy