Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Hlavný obvinený z usmrtenia Valka vypovedal na polícii
Zdielať na

Hlavný obvinený z usmrtenia Valka vypovedal na polícii

BRATISLAVA / Obvineným z vraždy právnika Ernest Valka je muž, ktorý spolu s kumpánmi lúpil v banke v gumenej maske politika. Jozef R. ale podľa zistení kriminalistov nevraždil iba raz. Kľúčového svedka, ktorý je zároveň obvinený v tomto prípade zastupuje Daniel Lipšic. Ten bol Valkovým priateľom a v čase vraždy šéfoval ministerstvu vnútra. Jozef R. v stredu ráno vypovedal na polícii.

Podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára sa zatiaľ nepotvrdila verzia o tom, že by si lupiča na vraždu právnika niekto najal. Zdôraznil a zopakoval slovo zatiaľ. "Zatiaľ pracujeme aj s verziou, že páchateľov mohlo byť viac."

A ako sa podarilo vraždu po toľkých rokoch objasniť? Jednému z lupičov sa rozviazal jazyk. Jaroslav K. sa v Kremnici pokúsil vylúpiť banku. Keď utekal s peniazmi, policajti ho postrelili a zadržali. Aktuálne je vo väzbe. Aj kvôli tomu, aby sám sebe pomohol k nižšiemu trestu, začal spievať. Jeho zástupcom je Daniel Lipšic, ktorý bol v čase spáchania vraždy ministrom vnútra.

Vďaka tomu, že sa Jaroslavovi rozviazal jazyk, našli policajti po siedmich rokoch aj vražednú zbraň. Počas toho, čo na generálnej prokuratúre zverejňovali nové informácie k prípadu, na policajnom prezídiu niekoľko hodín vypovedal hlavný obvinený Jozef R.

Obvineného priviezli na dvor policajného prezídia skoro ráno. Výsluch sa začal o deviatej hodine. Po výsluchu bolo jasné, že Jozef R., ktorý je aktuálne vo väzení za prepad banky v maskách v Smoleniciach, sa ale len tak priznať k vražde Ernesta Valka nehodlá. Naznačil to jeho právnik, ktorý spochybnil, že strelcom je skutočne jeho klient.

"V tejto chvíli je jasné, že na mieste obaja boli, kto strieľal, ale jasné nie je. To ešte vôbec nie. Je to dosť otázne, čo sa tam stalo," povedal advokát Ladislav Kuruc.

Kurucov klient má teraz ale ešte jeden vážny problém. Tým je ďalšia vražda. Podľa polície zavraždil svojho kumpána, s ktorým lúpili v bankách. Údajne preto, že zavraždený začal hovoriť a vrah sa bál prezradenia. "Vylákali ho, kvôli tomu, že sa musia údajne rýchli zísť, že po nich ide polícia, potom ho zastrelili do hlavy," informuje policajný prezident Tibor Gašpar. 

Na hrob ukázal ten istý svedok, ktorý bol aj pri vražde Valka. Pozostatky zastreleného policajta vykopali tento rok na konci prázdnin spolu s mršinou psa.
Ak sa teraz Jozefovi R. podarí preukázať vraždu Ernesta Valka a úkladnú vraždu jeho komplica, je dosť možné, že sa spoza mreží už nikdy na slobodu nepozrie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy