Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Detský časopis si pomýlil jedovaté huby, rodičia teraz majú čo vysvetľovať
Zdielať na
Krimi

Detský časopis si pomýlil jedovaté huby, rodičia teraz majú čo vysvetľovať

BRATISLAVA / V slovenských lesoch nežijú živočíchy, ktoré by nás dokázali zabiť svojim jedom. Situácia je ale úplne iná, ak sa pozrieme na to, čo v našich lesoch rastie. Myslíme tým naše huby. Ľudia, ktorí ich dobre nepoznajú, riskujú nie len svoje zdravie, ale aj život.

Muchotrávka zelená je veľmi jedovatá a zapríčinila veľké množstvo smrteľných otráv na svete. Preto je dôležité, aby ju ľudia vedeli rozpoznať už od detstva. Dá sa povedať, že je to v podstate jediná huba, na ktorú sa dnes umiera na Slovensku. Paradox je, že obrázok muchotrávky sa objavil v detskom časopise s popisom k jedlej bedle. Okrem jedovatej huby nesedia ani ostatné ilustrácie. Všetky sú z tabuľky o jedovatých hubách z 19. storočia. Detský časopis chystá v ďalšom čísle ospravedlnenie a opravu.

"Vlani sme riešili 147 hlásení otravou hubami, nebola medzi nimi muchotrávka. Za ostatných desať rokov zomrelo otravou na muchotrávku zelenú 7 ľudí, z toho jedno 4-ročné dieťa," povedal toxikologička Silvia Plačková. Muchotrávku zelenú si ľudia najčastejšie mýlia s bedľou, pretože bedľa sa pripravuje na spôsob klasického rezňa. Po jej konzumácií to úplne stačí na otravu dospelého človeka. Bedľu a muchotrávku spoľahlivo odlíšite podľa troch znakov. Muchotrávka zelená má hladký zelený klobúčik. Bedľa ho má vždy šupinatý a hnedý. Biely prsteň ovisnutý a čo je najpodstatnejšie, vyrastá z pohárika. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy