Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
K lúpeži sa priznal niekto iný, Tomáš stále sedí za mrežami
Zdielať na

K lúpeži sa priznal niekto iný, Tomáš stále sedí za mrežami

LEVICE / V jednej zo slovenských väzníc stále sedí muž odsúdený za lúpež, ku ktorej sa neskôr priznal úplne iný človek. Jeho čakanie na spravodlivosť trvá takmer pol roka a jeho rodina už prestáva veriť úradom. Zisťovali sme, či sa dá proces urýchliť.

Podľa advokáta v tomto prípade mohla viac iniciatívy prejaviť polícia, prokuratúra ale aj súd. Dva mesiace po odsúdení 35-ročného Tomáša za lúpež, ktorý od začiatku tvrdí, že je nevinný sa polícii podarilo na základe operatívnych informácií odhaliť iného páchateľa. Podľa rodiny vyšetrovateľ mladíka, ktorý sa priznal, ešte neobvinil. "Polícia sa nebude vyjadrovať," uviedla hovorkyňa polície Božena Bruchterová.

"Prečo ešte on musí sedieť vo väzení, keď skutočný páchateľ chodí po slobode a nič sa nedeje?" pýta sa Tomášova mama Mária Pakózyová.

"By som očakával, že potom ako si odsúdený podal povolenie obnovy konania čo bolo v máji, tak mali polícia ako aj prokuratúra objasňovania tento trestný čin," tvrdí advokát Namir Alyasry.

​Ak mladík, ktorý sa priznal skutočne nebol ešte obvinený, advokát to považuje za zarážajúce. Úradný záznam s výpoveďou skutočného páchateľa, ktorú má televízia JOJ k dispozícii, nie je podľa advokáta dostačujúci. "Prokurátor mohol dať pokyn na začatie trestného stíhania a na vypočutie tých osôb. Keby boli po začatí trestného stíhania vypočutí, tak to mohol byť plnohodnotný dôkaz," dodal Alyasry.

O tom, že v prípade sa objavil iný páchateľ, sa odsúdený Tomáš dozvedel listom od prokuratúry a požiadal v máji o obnovu konania. Prvé pojednávanie bolo až 15. septembra. Žiadal o dočasné prerušenie výkonu trestu, to mu neprešlo. "Trestný poriadok neupravuje lehotu, v rámci ktorej je potrebné návrh na obnovu konania prejednať a rozhodnúť o ňom. Neustále ho držia vo väzení aj keď vedia, že on nič nespáchal, uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Všetko vyzerá tak, že rodine ako aj odsúdenému Tomášovi nezostáva nič iné, ako čakať na verejné zasadnutie, ktoré bude 30. októbra a veriť v spravodlivosť. "Vzhľadom k tomu, že na verejné zasadnutie sa nedostavili ďalší dvaja svedkovia a poškodená, súd verejné zasadnutie odročil na 30 októbra," tvrdí hovorca nitrianskeho súdu Mário Piovarči.

Najčítanejšie správy