Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pre možný justičný omyl skončil ich syn za mrežami. Zdá sa im, že bojujú s veternými mlynmi
Zdielať na

Pre možný justičný omyl skončil ich syn za mrežami. Zdá sa im, že bojujú s veternými mlynmi

NITRA / Muž sedí vo väzení za lúpež, ktorú podľa všetkého nespáchal. Tri mesiace po jeho odsúdení mala totiž polícia nájsť iného podozrivého. Muž z Levíc preto požiadal o obnovu konania, tá sa však ťahá už dlhé mesiace. Rodičia majú pocit, že bojujú s veternými mlynmi.

"Prečo ešte on musí sedieť vo väzení, keď skutočný páchateľ chodí na slobode a nič sa nedeje, absolútne nič," pýta sa mama odsúdeného Tomáša Mária Pákozyová 

Ten od začiatku tvrdí, že je nevinný sa po odsúdení krajským súdom dostal do väzenia. 

"Krajský súd potvrdil rozsudok, dostal štyri roky a osem mesiacov," hovorí Mária Pákozyová. 

Muž, podľa rozsudku, lúpil v Leviciach. Istej žene, mal ukradnúť mobilný telefón. V čase skutku sa nachádzal v blízkosti na diskotéke. Usvedčiť ho mala práve prepadnutá, čo potvrdili aj psychológovia, podľa rodiny iné dôkazy neboli.

"Že ona je sto percentne hodnoverný človek sa jej dá veriť a na základe toho bol odsúdený i keď je tam napísané, že bola pod vplyvom alkoholu," tvrdí zúfalá matka. 

V marci nastúpil Tomáš do výkonu trestu a po dvoch mesiacoch ho informovala prokuratúra o tom, že má požiadať súd o obnovu konania. Polícia totiž prišla na muža, ktorý tvrdí, že tento skutok spáchal on.

"On sa na polícii aj doznal, on potvrdil, že bol to on aj povedal ako sa skutok naozaj stal, ešte volali právnikovi aby sme to nemedializovali, že oni sa s tým stotožnia a že to vybavia," vysvetľuje Mária Pákozyová . 

Obnova konania bola v polovici septembra. Tomášovi rodičia tvrdia, že sa tam skutočný páchateľ aj priznal.

"Od mája vedia, že je nevinný a nie je toho, kto by priznal, že pochybil a že by rozhodol prerušíme trest kým sa to úplne vyšetrí," hovorí matka odsúdeného Tomáša. 

"Vzhľadom na to, že vo veci ešte nebolo ukončené dokazovanie na verejnom zasadnutí a nebolo o povolení obnovy konania rozhodnuté, súd nerozhodoval o prerušení výkonu trestu," vysvetlil hovorca súdu Mário Pivarči. 

K dispozícii máme aj výpoveď mladíka, ktorý mal mobil ukradnúť a aj jeho kamarátov. 19-ročný chlapec, do detailov opisuje čo sa stalo. 

"Do rozhodnutia okresného súdu Levice a návrhu odsúdeného na povolenie obnovy konania pokladám vaše otázky za predčasne podané," odkázal hovorca Krajskej prokuratúry v Nitre Jaroslav Maček. 

"Vzhľadom k tomu, že na verejné zasadnutie sa nedostavili ďalší dvaja svedkovia a poškodená, súd verejné zasadnutie odročil na 30. októbra," doplnil Pivarči. 

Takmer pol roka tak čaká Tomáš a jeho rodina na spravodlivosť. To, že pojednávanie odročili až o niekoľko týždňov ich nepríjemne prekvapilo.

"Termín verejného zasadnutie bol určený na 30 októbra, kedy sú na okresný súd eskortované osoby a vo výkone trestu ako aj s poukazom na kalendár sudcu," dodal hovorca súdu. 

"Ja sa boja za svojho syna nevzdám," tvrdí nahnevaná matka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy