Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V potoku neďaleko Zvolena našli množstvo uhynutých rýb
Zdielať na

V potoku neďaleko Zvolena našli množstvo uhynutých rýb

ZVOLEN / Cez víkend našli rybári v Budčianskom potoku pri Zvolene uhynuté ryby. Išli smerom proti prúdu až našli zdroj znečistenia. Zápach a špinavá voda doviedli kontrolóra z rybárskeho zväzu k družstvu nad Budčou.

Lokalitou sa šíril pomerne silný zápach. Tekutina smerovala lúkou až ku potoku. Rybár nachádzal už len uhynuté ryby. Prišiel až ku družstvu s bioplynovou stanicou a tu podľa svojich slov našiel zdroj znečistenia potoka.

"Zistili sme, že im praskla stena, kde uskladňujú siláž a tam začala unikať šťava zo siláže," ozrejmil situáciu Roman Urban z Rybárskeho zväzu Zvolen. 

Smradľavá tekutina sa šírila lúkou, tráva po nej stala spálená, dostala sa až do budčianskeho potoka, ten sa vlieva do Hrona čo podľa rybára môže byť problém.

"Obalí to tú rybu, žiabre a ryba zdochne," vysvetľuje jeden z rybárov. 

Za prítomnosti polície zamestnankyňa Inšpekcie životného prostredia odobrala vzorky vody. Rybári ešte aj na druhý deň zbierali desiatky uhynutých rýb.

"Skúmaný incident sa týka uskladnenia poľnohospodárskej výroby, nie bioplynovej stanice. V časti objektu kde je uskladnená siláž je realizovaná rekonštrukcia a výstavba, pri ktorej mohol nastať únik čistých rastlinných kukuričných štiav. Odobratie vzoriek vítame aj vzhľadom na to, že v povodí potoka sa nachádza viacero iných prevádzok respektíve rodinné domy bez kanalizácie," píše sa v stanovisku Roľníckeho družstva Budča. 

"Mimoriadne zhoršenie vôd bolo spôsobené únikom znečisťujúcej látky zo silážneho objektu Roľníckeho družstva Budča. Vzorky boli odovzdané na rozbor do laboratória Slovenského vodohospodárskeho podniku," informoval riaditeľ z Inšpektorátu životného prostredia. 

Prečo ryby uhynuli bude definitívne známe až po vyhodnotení vzoriek vody. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy