Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Desať šteniat čivavy chcela predať vo Francúzsku. Všetky uhynuli
Zdielať na

Desať šteniat čivavy chcela predať vo Francúzsku. Všetky uhynuli

PALÁRIKOVO / Desať šteniatok čivavy odviezla nová majiteľka z Palárikova osobným autom do Francúzska, aby ich tam predala. Postupne však všetky uhynuli. A tak ich zmrazené telá prepašovala späť na Slovensko, aby na pôvodnú majiteľku mohla podať trestné oznámenie. Nezrovnalostí je však v prípade viac.

"Po príchode do Francúzska mi začali hnačkovať, 7. septembra mi uhynulo prvé šteniatko," hovorí pani Marianna, obchodníčka so šteniatkami. Vo Francúzsku má živnosť na predaj psíkov. Desať osemtýždňových čiváv kúpila bez dokladu od chovateľky z Kolárova. Podobnú transakciu zrealizovali už po tretíkrát. Doposiaľ bola s tovarom spokojná, teraz prišla o 1400 eur. Všetkých desať uhynulo. Je presvedčená že chovateľka zatajila ich chorobu, preto sa rozhodla vrátiť na Slovensko a nahlásiť to na polícii. Dôkaz si uchovala.

"V mrazničke, normálne čo používate doma, jedlo som vyhádzala, odniesla som kamarátke, išli tam psíky," hovorí pani Marianna. Z Francúzska ich priviezla v kufri, pod rezervným kolesom. Ak by ju zastavili nemeckí policajti, bol by to veľký problém. Uhynuté šteniatka skončili na policajnej stanici v Kolárove a odtiaľ boli zaslané na pitvu. "Je potrebné počkať na vypracovanie znaleckého posudku, až následne rozhodneme ako budeme konať," povedala Božena Bruchterová, hovorkyňa KR PZ NR.

Chovateľka tvrdí, že kupujúca od nej pýta späť peniaze neprávom. "Boli osemtýždňové, ja mám ešte z toho vrhu dve šteniatka, sú zdravé, mohli ochorieť aj inde," tvrdí chovateľka. "Nechcela ani knižku, ani nič, len fľašky od vakcíny," dodala.

Pasy pre šteniatka vystavil veterinár z Novozámockého okresu. "Ja som ich vyšetril, začipoval, vystavil pas a vyúčtoval to a to je všetko," hovorí veterinár Oskar Slivka. Išlo však o komerčný presun, teda o viac, ako 5 zvierat, a na to obyčajný pas nestačí. "Musí to byť schválené, zaregistrované a až následne môže štátny veterinárny lekár vystaviť certifikát s ktorým zvieratá opustia hranice," hovorí Slivka.

Uhynuté putovali za hranice putovali ako 10 týždňové a vakcína proti besnote, bez ktorej nesmú opustiť krajinu, sa má podávať až v 12. týždni. "Musí uplynúť 21-dňová doba, pokiaľ sa vytvoria protilátky a až následne vo veku najskôr 14 - 15 týždňov môžu odísť z republiky," vysvetľuje Slivka.

Po podaní trestného oznámenia začal vyšetrovateľ voči chovateľke trestné stíhanie pre podozrenie z trestného činu podvodu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy