Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pilot prehovoril o možnej príčine havárie lietadla na letisku v Prievidzi
Zdielať na

Pilot prehovoril o možnej príčine havárie lietadla na letisku v Prievidzi

PRIEVIDZA / Lietadlo, ktoré v sobotu havarovalo počas dňa otvorených dverí na letisku v Prievidzi, budú skúmať experti. Polícia začala trestné stíhanie pre usmrtenie. Po manévri s názvom rozchod sa lietadlo, ktoré pilotoval 31-ročný Miroslav, zrútilo na zem.

Experti skúmali miesto dopadu malého lietadla niekoľko hodín. Podľa polície sa lietadlo, ktoré pilotoval 31-ročný Miroslav z Ilavy zrútilo na zem po časti manévru s názvom rozchod.

"Podľa doterajších zistení sa lietadlo malo dostať do prudkého stúpania, v dôsledku čoho mala lietadlu klesnúť rýchlosť," vysvetľuje hovorkyňa trenčianskych policajtov Elena Antalová.

Pilot stroja podľahol devastačným zraneniam na mieste. Na sedadlách za ním sedel 34-ročný Michal a 23-ročná Janka, obaja z Dubnice nad Váhom. Muž utrpel ľahké zranenia. Dvadsaťtriročnú ženu viezli do Banskej Bystrice, na kliniku úrazovej chirurgie.

"Pacientkin stav je stabilizovaný," povedala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje. Jednomotorový dolnoplošník, aký havaroval aj v Prievidzi, bol pôvodne vyrobený ako poľnohospodárske lietadlo určené na práškovanie.

Miroslav, ktorý pri páde zahynul, pracoval na letisku v Dubnici, bol skúseným pilotom aj mechanikom. Polícia začala trestné stíhanie pre usmrtenie a ublíženie na zdraví. Hľadajú návštevníkov podujatia, ktorí nakrútili zábery ukážky a prípadný pád, aby ich poskytli prievidzkým kriminalistom. Experti z leteckého a námorného vyšetrovacieho úradu budú skúmať príčiny pádu, zdravotný stav pilota ako aj technický stav lietadla. 

Letecké dni či letecké šou majú tiež svoje čierne stránky. A zápisy v nich sú o to desivejšie, že havárie sa udiali priamo pred zrakmi divákov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy