Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nafúkali ste? Čaká vás psychiater, pokuty 1 200 eur aj väzenie
Zdielať na

Nafúkali ste? Čaká vás psychiater, pokuty 1 200 eur aj väzenie

BRATISLAVA / Alkohol za volant rozhodne nepatrí. Vplýva na reakcie vodičov, ovplyvňuje stratu sebakontroly a spôsobuje riskantnejšie správanie. Ak prídete o vodičšký preukaz, pokutou sa to nekončí. Pripravte sa na poriadne zdĺhavý a náročný proces.

Ak si za volant sadnete opitý a zadrží vás polícia, výjde vás to poriadne draho. V tom horšom prípade môžete skončiť za mrežami až na jeden rok.

Okrem toho, že prídete o vodičský preukaz pripravte sa aj na kopu vybavovačiek. Tie vás budu stáť okrem množstva času aj kopu peňazí. Vrámci celoslovenského projektu Dňa zodpovednosti odborníci zrátali čo všetko musíte absolvovať a zaplatiť aby vám vrátili doklady.

Vysoká pokuta a psychiater​

Vodičák vám môžu zadržať do 3 rokov, pokuta sa môže vyšplhať až do 800 eur. Budete potrebovať aj sedenia a potvrdenie od psychiatra, že nie ste závislý od alkoholu. Cena je okolo 100 eur. Odborné poradenstvo u psychológa, kde strávite 4 skupinové sedenia spolu so záverečným pohovorom výjde na sumu 300 eur.

Na záver vás čaká skúška na dopravnom inšpektoráte, ktorá stojí 16,50. Keď to všetko spočítame tak vás to vyjde na 1 216 eur aj 50 centov.

Ak ste si napríklad vypili deň pred jazdou a chcete sa otestovať, či nafúkate alebo naopak nenafúkate, existuje takzvaná alkohol kaľkulačka.

Pol litra piva sa nám v krvi drží približne dve a štvrť hodiny. Dve deci vína skoro tri hodiny a pol deci tvrdého alkoholu viac ako dve hodiny. Ak si už dáme 4 veľké pivá alkohol sa drží v tele aj 9 hodín. Pri 8 deci vína takmer 10 hodín a pri 2 decilitroch liehoviny 9 hodín. Poriadne dlho si nemôžte sadnúť za volant napríklad po poriadnej oslave. 8 pív vychádza až na 18 hodín, 1,6 litra vína na skoro 20 hodín a 4 decilitre tvrdého na 18 hodín. Samozrejme, už malé požitie alkoholických nápojov ovplyvňuje vašu jazdu.

"Ak vodiči naozaj idú von aj so svojim vozidlom mali by si urobiť takýto test. Dnes sú rôzne aplikácie, ktoré sa dajú stiahnuť. Ak si už vypijem, za volant by som sadať nemal," Milan Troška z ministerstva dopravy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy