Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Boss gangu Takáčovcov je na slobode. Generálna prokuratúra hovorí o nezákonnom postupe
Zdielať na

Boss gangu Takáčovcov je na slobode. Generálna prokuratúra hovorí o nezákonnom postupe

BRATISLAVA / Sloboda údajného bossa gangu Takáčovcov prezývaného Kudla je sporná. Po tom, čo ho v lete pustil na slobodu sudca Špecializovaného trestného súdu, do hry vstúpil Generálny prokurátor. Teraz je už jasný jeho verdikt - nezákonný postup.

Obvinený Ľubomír K. alias Kudla sa dostal na slobodu ešte koncom júla vďaka kaucii vo výške stotisíc eur. Stíhaný je pritom pre obzvlášť závažný zločin, čo je podľa GP jeden z dôvodov, prečo by nemal byť na slobode. "Podľa nášho názoru sa sudca Špecializovaného trestného súdu dostatočne a presvedčivo argumentačne nevysporiadal s tzv. výnimočnými okolnosťami prípadu, na čo poukázal svojim uznesením aj Najvyšší súd," povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Iba ich existencia totiž môže odôvodniť prijatie peňažnej záruky, v prípade obvinenia pre obzvlášť závažný zločin. V tejto veci ale podľa Generálnej prokuratúry chýbajú. A to nie je všetko. Prekážok na pobyt obvineného Kudlu na slobode má byť podľa nej viac. "Sudca neskúmal majetkové pomery obvineného alebo toho, kto túto záruku ponúkal, rovnako aj osobu obvineného a jeho činy," povedala Predajňová.

Má ísť totiž o muža z mafiánskeho prostredia, ktorý je stíhaný ako šéf organizovanej zločineckej skupiny Takáčovci. Ich trestnou činnosťou mala byť poškodenému spôsobená škoda až milión 260 tisíc eur. Stotisícová kaucia je len zlomok toho. "Sudca pre prípravné konanie akceptuje rozdielny právny názor GP, naďalej však zotrváva na správnosti ním zvoleného postupu, voči ktorému nemal výhrady ani Špeciálny prokurátor," povedala Katarína Kudjáková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu.

Údajného bossa Takáčovcov poslal do väzby Najvyšší súd ešte vo februári. Krátko predtým polícia počas akcie Aladin zatkla 13 údajných členov tohto gangu. A to za založenie zločineckej skupiny, vydieranie alebo podvody. Celkovo obvineniam v tejto veci čelí 21 ľudí. Viacerí sú na úteku. "Osoba ponúkajúca záruku bola riadne vypočutá okrem iného aj k zdrojom, z ktorých finančnú záruku skladá, záruka bola reálne zložená, pričom v takýchto prípadoch nie je povinnosťou súdu investigatívne vyšetrovať legálnosť nadobudnutia zloženej finančnej sumy," povedala Kudjáková.

Z takýmto postupom sudcu sa nestotožňuje ani expertka na trestné právo.  "Toto rozhodnutie sa zdá byť veľmi neštandardné vo všetkých súvislostiach. Sú tam naplnené všetky tie dôvody väzby, ktoré trestný poriadok predpokladá," hovorí expertka na trestné právo, Lucia Kurilovská. Tento stav sa dá zvrátiť. Generálny prokurátor už ale konať nemôže. Podnet na podanie dovolania v neprospech obvineného môže podať len ministerka spravodlivosti. A tá už má informácie doručené. "S obsahom sa samozrejme dôkladne oboznámime, preskúmame a tak ako vždy, ak budú dané dôvody, budeme v rámci našich kompetencií konať," píše v stanovisku Ministerstva spravodlivosti.

V prípade podania dovolania je ale otázne, ako dlho to bude trvať. A to aj napriek tomu, že väzobné veci sa musia robiť prednostne. "Toto rozhodnutie, môže mať za následok, že bude úplne zmarené celé to trestné konanie, že ujde, že bude ovplyvňovať, zastrašovať svedkov napríklad," povedala Kurilovská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy