Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Starosta jazdil opakovane bez vodičáku. Pravdepodobne príde o svoju funkciu
Zdielať na

Starosta jazdil opakovane bez vodičáku. Pravdepodobne príde o svoju funkciu

PREŠOV / Krajský súd v Prešove v stredu rozhodol o prípade starostu z Kamennej Poruby, ktorého policajti ešte vlani v marci opakovane prichytili za volantom osobného auta. Starosta pritom nikdy nemal vodičák.

Za jazdu bez vodičského oprávnenia mu súd už v minulosti uložil zákaz šoférovať, no ten porušil tesne pred jeho ukončením. Vtedy skončil v policajnej cele a po stredajšom rozhodnutí súdu príde pravdepodobne aj o funkciu starostu.

Ešte pred začatím pojednávania bolo otázne, či sa vôbec bude konať, keďže sa 62-ročný obžalovaný opäť nedostavil. Senát krajského súdu ale napokon zasadal a rozhodol, že sa bude pojednávať aj bez prítomnosti obžalovaného.

"Svoju neúčasť ospravedlnil podaním, ktoré bolo doručené 5.9.2017 zo zdravotných dôvodov," povedal predseda senátu. 

Súdu sa takto ospravedlnil od začiatku tohto roka už sedemkrát po sebe. Zároveň žiadal o to, že sa pojednávania chce zúčastniť osobne, no nemôže, a to zo zdravotných dôvodov. Súd preto žiadal o vypracovanie lekárskej správy, ktorá ale slová obžalovaného nepotvrdila.

Vyhovoril sa na stav krajnej núdze

"Posledná aktuálna správa je od primára kardiocentra, kde konštatuje, že zdravotný stav mu umožňuje zúčastniť sa verejného zasadnutia," doplnil predseda senátu. 

Ešte v stredu predpoludním padlo aj záverečné rozhodnutie. Krajský súd starostovo odvolanie voči rozhodnutiu okresného súdu zamietol. Ten ho uznal vinným z marenia výkonu úradného rozhodnutia.

"Rozsudok súdu prvého stupňa sa stal právoplatným a vykonateľným," skonštatoval zastupujúci obhajca František Komka. 

Starosta obce podľa výpovede svedkov vtedy priamo na mieste činu ani nespomenul, že sadol do auta preto, že sa ponáhľal na pomoc jeho chorej manželke. S touto verziou prišiel obžalovaný starosta až na súde. Snažil sa preukázať to, že trestného činu sa dopustil v stave krajnej núdze, no tento argument pred okresným a ani pred krajským súdom neobstál.

"Obžalovaný túto situáciu mohol riešiť aj privolaním rýchlej zdravotnej pomoci alebo privolaním si taxislužby," dodal predseda senátu. 

"Odsúdením za úmyselný trestný čin stráca klient ako starosta obce svoj mandát, musí to oznámiť. Počas straty mandátu do vyhlásenia volieb ho bude zastupovať zástupca," informoval Komka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy