Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Za znásilnenie môže z časti aj obeť, učia sa budúci českí policajti
Zdielať na

Za znásilnenie môže z časti aj obeť, učia sa budúci českí policajti

Archívna reportáž

PRAHA / V Európe je každý deň nahlásené jedno až dve znásilnenia. Podľa odhadov sexuálne znásilnenie ohlási len každá desiata obeť. Viac ako 60 percent poškodených si podľa štatistiky Amnesty International myslí, že za znásilnenie si žena môže čiastočne sama. Napríklad, že bola opitá, nevhodne oblečená alebo provokovala. Obete si dokonca často myslia, že policajti ich výpovede nebudú brať vážne.

Český časopis Reportér upozornil, že budúci policajti sa už na Policajnej akadémií učia, aké sú typické situácie sexuálneho násilia. V ich knihách sa píše, že čiastočnú vinu nesie aj napadnutá žena. Naviac znižujú vinu páchateľa, ktorý bol pod vplyvom drog alebo alkoholu. 

V učebniciach sa napríklad píše o masochizme, kde násilné správanie sa ženu vzrušuje. Ďalej sa píše aj o provokácií zo strany obetí. "Teda žien, ktoré svojou koketnosťou, vtieravosťou a vyzývavosťou vyprovokujú muža, často aj zámerne, len pre sexuálnu túžbu," uvádza sa v učebnici. 

Príčinou znásilnenia je napríklad nezvládnutie mužského pudu. Násilník si tak vynúti pohlavný styk. Problém býva aj ten, že ženy chcú mať sex dobrovoľne a neskôr si to rozmyslia.

V takýchto prípadoch je aj ťažko dokázateľné, že žena bola naozaj zneužitá, pretože nemá žiadne viditeľné následky na svojom tele. Navyše je problém aj to, že mohla mať predtým pohlavný styk so svojim manželom, priateľom alebo sexuálnym partnerom. V druhom rade to môže slúžiť ako dobrá výhovorka pred rodičmi.

Podľa odborníčky Johanny Nejedlovej sú obete znásilnenia veľmi citlivé a na policajných staniciach sa stretávajú s predsudkami. Zažívajú aj to, že na policajných staniciach visia plagáty s nahými ženami a to pri výpovedi neprospieva. "Presne pre predsudky, ktoré zľahčujú znásilnenie, ospravedlňujú páchateľa, či hádžu časť viny na obeť, je na polícií ohlásených minimum znásilnení," myslí si odborníčka Nejedlová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy