Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bašternák si uplatnil účinnú ľútosť. Do väzenia nepôjde
Zdielať na

Bašternák si uplatnil účinnú ľútosť. Do väzenia nepôjde

BRATISLAVA / Ladislav Bašternák bude aj naďalej zrejme netrestaný. Pred vyšetrovateľom NAKA si mal vo štvrtok uplatniť účinnú ľútosť. Informoval o tom Plus1deň. Podnikateľ tak zrejme doplatí nezaplatenú daň s pokutou a trestné stíhanie pre neodvedene dane bude musieť polícia zastaviť

Vyšetrovanie sa týka prípadu podozrivých prevodov luxusných bytov v Bratislave z roku 2012, na ktoré mali nadväzovať fiktívne miliónové odpočty dane z pridanej hodnoty v Bašternákovej firme. 

Za 7 bytov mala Bašternákova firma BL202 zaplatiť podľa preverovania polície v hotovosti takmer 12 miliónov eur. Následne požiadala štát o vrátenie DPH vo výške skoro 2 milióny eur. Na začiatku "obchodu" nemusel mať aktér obchodu teoreticky okrem faktúr nič, na konci prevodu a vratke DPH si za peniaze štátu mohol pokojne kúpiť 7 takýchto bytov a zostalo by mu ešte zhruba 500.000 eur v hotovosti.

"Dňa 17.03.2017 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru vzniesol obvinenie osobe L. B. za zločin neodvedenia dane a poistného," povedal policajný hovorca Martin Wäldl. 

Po mesiacoch vyšetrovania mal Bašternák vo štvrtok pred vyšetrovateľom vyjadriť účinnú ľútosť. Znamenalo by to, že priznáva krátenie dane, dodatočne dlh na dani uhradí a tým si zabezpečí beztrestnosť.

"Tá osoba nemôže byť ďalej trestne stíhaná, musí sa voči nej zastaviť trestné stíhanie," povedala odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Kritici účinnej ľútosti označujú tento inštitút v trestnom zákone, čo sa týka daňových deliktov, za akúsi formu všeobecnej daňovej amnestie. Obvinený sa môže jednoducho vykúpiť zo svojich hriechov tak, že dodatočne doplatí daň aj s pokutou a tým si zabezpečí beztrestnosť.

"S otázkou, či uplatnil obvinený Ladislav B. inštitút účinnej ľútosti sa obráťte priamo na obvineného," doplnil Wäldl. 

Televízia JOJ sa pokúsila spojiť aj s Ladislavom Bašternákom, ale márne. 

Bašternákova firma ako platca DPH má v podstate šťastie. V roku 2012 trestný zákon ešte nepoznal paragraf o daňových podvodoch, ktorý je bičom práve na DPHčkárov.

"V súčasnej dobe sú všetci DPHčkári stíhaní za daňový podvod a pri daňovom podvode nie je možná účinná ľútosť," dodala Kurilovská. 

Podiel od Bašternákovej firmy kúpil v minulosti minister vnútra Robert Kaliňák. V jeho byte v komplexe Bonaparte dlhodobo býva v prenájme aj premiér Róbert Fico, ktorý ale avizoval, že si hľadá nové bývanie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy