Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Extrémistu Mariána Magáta obžalovali aj za prejav v Prahe
Zdielať na

Extrémistu Mariána Magáta obžalovali aj za prejav v Prahe

Archívne video

ČADCA/ŽILINA – Na zakladateľa extrémistickej skupiny Vzdor Kysuce Mariána Magáta podala prokurátorka Okresnej prokuratúry Čadca obžalobu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia. „Protiprávneho konania sa podľa obžaloby dopustil 8. augusta 2015 na demonštrácii vo svojom prejave na Staromestskom námestí v Prahe.

O podanej obžalobe bude rozhodovať Okresný súd Čadca. V prípade uznania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na jeden až tri roky,“ uviedol pre agentúru SITA prokurátor a hovorca Krajskej prokuratúry Žilina Milan Cisarik. Neúspešný kandidát Kotlebovej strany v minuloročných parlamentných voľbách Marián Magát na demonštrácii na Staromestskom námestí hovoril o plánovanej imigrácii ako o genocíde páchanej na českom a slovenskom národe, tiež o tom, že nenávidí sionistov, že rovnosť medzi rasami neexistuje a že multikultúra spôsobí zánik všetkých národov.

Koncom júla Mariána Magáta prokuratúra obžalovala aj zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd a prečinu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov. V prípade dokázania viny mu v tomto prípade hrozí až osem rokov väzenia. „Týchto trestných činov sa podľa obžaloby dopustil tak, že prostredníctvom siete Facebook a blogového profilu zverejňoval v rokoch 2013 až 2016 komentáre a články propagujúce Adolfa Hitlera a nacistické hnutie, ďalej príspevky, ktoré boli v rozpore s faktami a ktorými boli popierané resp. spochybňované počty obetí holokaustu a samotná existencia holokaustu. Zároveň príspevkami boli manipulované objektívne historické údaje, a to aj prostredníctvom šírenia dezinformácií najmä za účelom popierania a spochybňovania holokaustu,“ uviedol prokurátor Krajskej prokuratúry Žilina Matúš Harkabus.

Mariána Magáta, ktorý sa netají tým, že na jeseň chce kandidovať za predsedu žilinského samosprávneho kraja, začiatkom februára odsúdil Okresný súd v Čadci za nedovolené ozbrojovanie na tri roky podmienečne. Marián Magát sa voči verdiktu odvolal. Zakladateľ extrémistickej skupiny Vzdor Kysuce čelí na súde v Čadci aj ďalšej obžalobe - za šírenie extrémistických materiálov. V roku 2012 našli v jeho byte nacistické symboly, ktoré údajne cez internet ďalej ponúkal a predával. Pri dokázaní viny mu v tomto prípade hrozia tri až osem rokov väzenia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy