Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Problém s obhliadkami mŕtvych pokračuje. Policajti či príbuzní čakajú na lekára hodiny
Zdielať na

Problém s obhliadkami mŕtvych pokračuje. Policajti či príbuzní čakajú na lekára hodiny

BANSKÁ BYSTRICA / Už sme vás informovali o odpore skupiny lekárov, ktorí prestali vykonávať prehliadky mŕtvol a s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ukončili zmluvné vzťahy. Úrad tvrdí, že lekári konajú protizákonne. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí zodpovednosť za daný stav je na strane Úradu, aj lekárov.

Od roku 2006 čakajú praktickí lekári na zmenu zákona, ktorý ich núti dvanásty rok vykonávať obhliadky mŕtvych v čase, keď majú plné čakárne živých pacientov. Lekári z Púchova, Ilavy a Považskej Bystrice ale s prehliadkami mŕtvych prestali a stopli tak zaužívaný stav v štýle: "liečim a súčasne obhliadam mŕtvych". A očakávajú, že sa k nim pridajú kolegovia z celého Slovenska.

Podľa Trenčianskeho samosprávneho kraja, lekári v ich regióne svojim rozhodnutím len odkryli dlhoročný problém, ktorý štát neriešil.

Problém s obhliadkami mŕtvych nemajú ale iba v Trenčíne. Aj policajti v Banskej Bystrice na príchod lekárov k mŕtvemu čakajú dlhé hodiny. Často v prítomnosti zúfalých pozostalých.

"Uvedený problém sme sa snažili vyriešiť v súčinnosti s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ako aj s Vyšším územným celkom v Banskej Bystrici. Bezúspešne," znie v stanovisku Krajskej polície v Banskej Bystrici. 

Úrad pre dohľad tvrdí, že zmluvy o výkone obhliadok mŕtvych tiel vypovedalo v rámci celého slovenska niekoľko desiatok lekárov.

Samotné ministerstvo ide dlhoročný problém definitívne vyriešiť novelou zákona ktorú má na stole dlhší čas. Pre televíziu JOJ ministerstvo uviedlo, že aktuálne majú návrh legislatívnych zmien v oblasti prehliadok mŕtvych tiel v takej podobe, že sním chcú ísť na prerokovanie do parlamentu takmer okamžite.

Obhliadať mŕtvych budú profesionáli, zabezpečení licencovanými spoločnosťami, ktoré budú schopné zabezpečiť prehliadku mŕtveho veľmi rýchlo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy