Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Išli sa kúpať na bagrovisko. Pri pokuse o záchranu mladšieho (22) sa utopil aj starší muž (35)
Zdielať na

Išli sa kúpať na bagrovisko. Pri pokuse o záchranu mladšieho (22) sa utopil aj starší muž (35)

VČELINCE / V obci v okrese Rimavská Sobota došlo v sobotu popoludní k tragédii. Dvaja muži sa vybrali kúpať na bagrovisko. Mladší z nich, 22-ročný Patrik, sa začal topiť. Jeho kamarát, 35-ročný Zoltán, mu plával na pomoc, no pri pokuse o záchranu ho zrejme Patrik stiahol so sebou a obaja sa utopili. Ich telá hľadali dlho do noci.

V obci Včelince začali pred časom stavať vodnú elektráreň a z tohto dôvodu vybagrovali zhruba 5 metrov hlbokú, rozsiahlejšiu jamu, ktorá sa naplnila vodou. Práce však neskôr zastavili. Miestni obyvatelia sa tam začali chodiť kúpať napriek tomu, že z vody trčali rôzne konštrukcie a hneď skraja bola hlboká. V sobotu sa k vode vybrali aj 22-ročný Patrik a 35-ročný Zoltán. Bola tam aj Zoltánova sestra, ktorá reportérke TV JOJ popísala situáciu. Podľa nej Patrik po pár krokoch vo vode stratil dno pod nohami a začal sa topiť. Zoltán mal byť na jednej z konštrukcií a keď videl, čo sa deje, skočil Patrikovi na pomoc.

Hoci Zoltán vedel plávať, topiaci sa Patrik ho zrejme v panike stiahol pod vodu so sebou a nevynoril sa tak už ani jeden. Zoltánova matka reportérke TV JOJ povedala, že mladí muži zrejme boli pod vplyvom drog. Mladší z nich totiž údajne jej synovi vždy drogy nosil.

Záhadou je správanie Zoltánovej sestry, ktorá ešte hodiny po tragédii, ktorej bola svedkom, o tom nikomu nepovedala. Prišla pritom medzičasom domov a aj sa stihla najesť, až potom sa rodine zmienila, že sa jej brat s kamarátom už nevynorili nad hladinu. "Jeden chlapec sa ponoril do vody a môj brat za ním skočil z tej kovovej konštrukcie. Ja som sa ešte kúpala, lebo som si myslela, že sa hrajú, že sa skrývajú," povedala Adela, sestra zosnulého Zoltána.

Na miesto preto dorazili hasiči až večer, no hákmi sa im nepodarilo telá objaviť. Privolaní potápači boli tiež neúspešní, hľadanie ukončili pre nebezpečný terén pod vodou a zlé viditeľnosť, nakoľko voda bola mútna a bola už tma. "Následne sa rozhodlo priviezť na miesto veľkokapacitné čerpadlá a vodu odčerpať," povedal o zásahu jeho veliteľ Štefan Pücsök z Hasičskej stanice v Tornali. Keď hladina bagroviska klesla, jeden z potápačov sa ponoril a telá hákmi našiel. Boli tesne pri sebe.

"Polícia začala v tomto prípade trestné stíhanie pre prečin usmrtenie. Na určenie presnej príčiny smrti bola nariadená zdravotno-bezpečnostná pitva," povedala Mária Faltániová, hovorkyňa KR PZ BB. Na mieste sa nepriamo potvrdili aj obavy Zoltánovej matky. "Acetón sme tu našli po nich, takže príčina je zrejmá," myslí si starosta Včeliniec Ľubomír Kosztúr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy