Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
VIDEO: Helikoptéra havarovala, keď zachraňovala horolezca po infarkte
Zdielať na

VIDEO: Helikoptéra havarovala, keď zachraňovala horolezca po infarkte

GROSSGLOCKNER / Záchranárska helikoptéra vyrazila na najvyšší vrch Rakúska po tom, ako im nahlásili, že jeden z horolezcov dostal infarkt. Pri záchrannej akcii ale museli nakoniec zachraňovať samých seba. Silný vietor spôsobil, že stroj stratil rovnováhu a zrútil sa iba pár metrov od priekopy. Pri desivej nehode sa ako zázrakom nikto vážne nezranil.

Záznam zachytáva dramatické momenty helikoptéry, ktorá sa pod náporom vetra začala nekontrolovateľne točiť. Následne sa zrútila, iba pár metrov od priekopy. Záchranári sa vydali do výšky asi 3 300 metrov nad morom po tom, ako obdržali núdzový hovor. Na najvyššom vrchu Rakúska, Grossglockner, dostal horolezec infarkt. 

V kabíne sedel 36-ročný pikol a 53-ročný záchranár. Podľa ich slov, všetko prebiehalo hladko až dokým sa nezdvihol silný vietor. Svedok, ktorý práve stúpal na vrch celú akciu natočil. Akoby zázrakom pilot, pacient a záchranár neutrpeli žiadne zranenia, lekár mal iba malé zranenia. Ak by helikoptéra havarovala iba o kúsok ďalej, mohlo by to skončiť tragicky. Svah sa tam zvažoval do niekoľko metrovej priekopy, uvádza denník Daily Mail. 

;app=desktop

Majiteľ helikoptéry Roy Knaus  priznal, že ísť do takej výšky je vždy riziko. "Poveternostné podmienky sa v tejto výške môžu rýchlo meniť." Piloti v takýchto situáciach majú iba pár sekúnd na reakciu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy