Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Z pojednávania s poslaneckým asistentom Rybaničom vylúčili verejnosť
Zdielať na

Z pojednávania s poslaneckým asistentom Rybaničom vylúčili verejnosť

BRATISLAVA / Z pojednávania s obžalovaným poslaneckým asistentom Filipom R. dnes sudkyňa Okresného súdu Bratislava V vylúčila verejnosť. O vylúčenie z dôvodu zachovania bankového tajomstva žiadala Tatrabanka, v ktorej obžalovaný predtým pracoval.

So žiadosťou sa stotožnil aj prokurátor. Na štvrtkové pojednávanie boli predvolaní traja svedkovia vrátane ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý v prípade vystupuje ako poškodený. Na súd sa však nedostavil.

Samotný Filip Rybanič pred súdom využil svoje právo nevypovedať a nevyjadroval sa ani pre médiá. "Podstatou veci je, že všetky úkony, ktoré boli vykonané a z nich vyplývajúce dôkazy považujeme za vykonané v rozpore so zákonom a procesne nepoužiteľné," skonštatovala obhajkyňa Filipa Rybaniča, Eva Mišíková. Obžaloba voči Rybaničovi podľa nej neobsahuje náležitosti, ktoré sú predpísané zákonom. "Ja očakávam oslobodzujúci rozsudok," dodala. V popoludňajších hodinách má súd v tomto prípade ešte vypočuť dvoch svedkov.

Asistentovi poslanca za SaS Jozefa Rajtára prokuratúra kladie za vinu ohrozenie obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Filip Rybanič si podľa obžaloby nezákonne pozrel v banke účty ministra vnútra Roberta Kaliňáka a bývalého ministra dopravy Jána Počiatka. Podľa prokuratúry sa tým dopustil spomenutého skutku a to závažnejším spôsobom konania, za ktoré hrozí trestná sadzba tri až osem rokov väzenia. Závažnejším spôsobom konania sa v tomto prípade rozumie "porušenie dôležitej povinnosti vyplývajúcej z páchateľovho zamestnania, postavenia alebo funkcie, alebo uloženej mu podľa zákona". Filip Rybanič predtým pracoval ako zamestnanec banky. Po jeho obvinení opozícia kritizovala, že v tomto prípade polícia konala veľmi rýchlo, na rozdiel od tých, v ktorých sú podozriví predstavitelia vládnej moci.

Celú tlačovú konferenciu o podpore SaS Filipovi Rybaničovi si môžete pozrieť TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy