Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mladík (16) sa kúpal na mieste, kde je to zakázané. Utopil sa
Zdielať na

Mladík (16) sa kúpal na mieste, kde je to zakázané. Utopil sa

KLČOV / Počas utorka hľadali záchranári niekoľko utopených ľudí. Obeťou kúpania je aj 16-ročný mladík zo Spišského Hrhova. ktorý sa s dvomi kamarátmi vybral na neďalekú vodnú nádrž. Rozhodol sa zariskovať a vošiel do vody, v ktorej je zakázané kúpať sa.

Vodná nádrž za dedinkou Klčov nie je určená na kúpanie. Niekoľko hodín v nej v utorok hľadali žilinskí potápači 16-ročného teenagera. Ľudia sa sem chodia kúpať z okolitých dedín aj napriek zákazu. Mladík sa vraj pohyboval iba po okraji, na riasach sa mu šmykla noha a zrazu ho už nebolo. "Keď som to videla, tak som manželovi povedala, aby za ním skočil, on mu aj chcel pomôcť, ale už ho nenašiel,"opísala situáciu svedkyňa.

Stanislava najskôr hľadali hasiči na člnoch, neskôr sa do vody ponorili potápači. "Bolo to komplikované, lebo zapadalo slnko, voda bola mútna," povedal Peter Freundorfer, veliteľ zásahu. Niekoľkohodinový zásah sledovali mladíkovi kamaráti, aj jeho rodina. Najbolestnejšie to prežívala mama, ktorá podľa jej slov vôbec netušila, že sa jej syn pôjde kúpať do tejto nádrže.

Vodné plochy sú v týchto horúcich dňoch obrovským lákadlom na schladenie nielen pre dospelých ale aj pre deti. Táto v katastri dedinky Klčov mala tabuľu kde bolo jasne napísané, že je zákaz sa v nej kúpať. To musia urobiť všade, kde majú v katastri takúto vodnú nádrž. "Celú zodpovednosť za ňu má správca, resp. jej majiteľ, a ten musí dodržiavať všetky povinnosti v súvislosti s jej správou, prevádzkou, ale napríklad aj osadenie infotabúľ o prípadnom zákaze kúpania alebo o kúpaní na vlastné riziko," objasnil hovorca ZMOS, Michal Kaliňák.

Ak sa tam niekto kúpe aj napriek zákazu, je to na jeho zodpovednosť. Či je všetko správne označené kontrolujú regionálne úrady. Správneho deliktu na úseku verejného zdravotníctva sa dopustí prevádzkovateľ prírodného kúpaliska, ktorý neumiestni v blízkosti vodnej plochy zákaz kúpania v prípade, že je kvalita vody na kúpanie nevyhovujúca. Vo všeobecnosti sa ale treba riadiť jedným pravidlom, ktoré stručne pomenoval hasič Peter Freundorfer: "Kúpať sa treba len tam, kde je plavčík".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy