Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
FOTO: Zhorel drevený kostol zo 16. storočia. Škody sú nevyčísliteľné
Zdielať na

FOTO: Zhorel drevený kostol zo 16. storočia. Škody sú nevyčísliteľné

TŘINEC / V českom meste Třinec v okrese Frýdek-Místek zhorel v noci z utorka na stredu drevený kostol Božieho tela zo 16. storočia. Pri požiari zasahovalo desať jednotiek hasičov. Predbežný odhad spôsobených škôd je niekoľko desiatok miliónov českých korún. Historická hodnota je podľa hovorcu moravskosliezkych hasičov Petra Kůdelu nevyčísliteľná.

Na požiar upozornil alarm krátko po polnoci. Po príchode hasičov už silno horel. "Oheň dostali hasiči pod kontrolu za necelú hodinu," uviedol hovorca a dodal, že hasenie pokračovalo do stredajšieho rána. Podľa predbežných informácií oheň vypukol zvonka kostola. "To drevo bolo také spálené, že muselo horieť dlhšie. Ak by to bolo zvnútra, alarm by sa spustil skôr," uviedol miestny kňaz Kazimierz Plachta a vysvetlil, že zhorelo takmer všetko a požiar poškodil aj kríž pred kostolom.

Ako sa vyjadrila starostka mesta Věra Palkovská, požiar už je predmetom vyšetrovania. Presná príčina ešte nie je známa, podľa nej ho mohol spôsobiť oheň zo sviečok pred kostolom, pričom sa na tom zrejme podieľal silný vietor. Starostka už komunikovala so zástupcami ostravsko-opavského biskupstva, ktorí spomenuli možnosť vybudovania nového kostola na tom istom mieste. K požiaru sa vyjadril aj český minister kultúry Daniel Herman, ktorý na sociálnej sieti prisľúbil pomoc pri rekonštrukcii kostola z programu na obnovu pamiatok.

https://twitter.com/DanielDherman/status/892642803536277504

Kostol, ktorý stál v mestskej časti Guty, bol najstarším dochovaným dreveným kostolom v regióne Tešínsko. Svätostánok, ktorý obsahoval aj pôvodné vybavenie a obrazy z prvej polovice 16. storočia, bol pôvodne luteránsky a od 17. storočia patril katolíkom. V rokoch 2012 - 2014 prešiel rekonštrukciou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy