Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Dovolenkári pozor! Skontrolujte si platnosť dokladov, môžete skončiť vo väzení
Zdielať na

Dovolenkári pozor! Skontrolujte si platnosť dokladov, môžete skončiť vo väzení

BRATISLAVA / Letná dovolenka môže skončiť ako horor, na ktorý by ste najradšej zabudli. Rezort zahraničných vecí varuje, že pre nezrovnalosti v dokladoch môžu Slováci v krajnom prípade skončiť za mrežami.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča občanom, aby si pri plánovaní cesty do zahraničia skontrolovali, či majú platné cestovné doklady. Nie je však platnosť ako platnosť. Niektoré krajiny totiž vyžadujú, aby cestovné doklady ostali v platnosti aj niekoľko mesiacov potom, ako ich hranice opustíte. Typickým príkladom sú destinácie ako Egypt či Tunisko. 

Turisti musia mať v tomto prípade platný cestovný doklad ešte minimálne pol roka po opustení týchto krajín. Egypt navyše požaduje turistické víza. "Do všetkých krajín EÚ možno cestovať s cestovným pasom alebo občianskym preukazom, doklad musí byť platný pri vstupe i výstupe z krajiny," povedal riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí Igor Skoček.

V každom prípade môžu byť následky zanedbania takýchto povinností veľmi nepríjemné. "Medzi najbežnejšie sankcie patrí nevpustenie do krajiny, ale aj finančná pokuta, zadržanie, obmedzenie na slobode a následné vyhostenie," dodal Skoček.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy