Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Leteckí záchranári v akcii, toto všetko musia pred zásahom urobiť
Zdielať na

Leteckí záchranári v akcii, toto všetko musia pred zásahom urobiť

POPRAD / Vidíme ich nad sebou takmer každý deň. Posádka v červeno-bielom vrtuľníku so záchranárskym krížom. Snažia sa na miesto priletieť čo najskôr, no čo všetko sa deje predtým, ako letecký záchranári vzlietnu?

"Veľmi dôležité je, ak nás dokáže priamo operačné stredisko prepojiť na miesto toho zásahu aby sme si upresnili najmä zdravotný stav toho pacienta a aby sme si vedeli pripraviť nejaké veci do terénu," povedala vedúca lekárka VZZS ATE Poprad Iveta Križalkovičová. Kým operátor zisťuje podrobné informácie o stave pacienta, záchranári zatiaľ chystajú vrtuľník na štart. "Zaujímajú ho veci, ako je to ďaleko kvôli palivu ďalej počasie a akou formou zásah prebehne," povedal pilot Peter Kontura. 

V prípade v zásahoch v Tatrách je veľmi dôležité faktor vietor. "V každej tej doline sa tvorí turbulencia, ktorá je pre nás nebezpečná a znepríjemňuje nám život aj čo sa týka navijakov a navyjakového vyzdvihnutia pacientov," dodal Kontura. Príprava posádky pred vzlietnutím trvá maximálne 10 minút. Ak má GPS súradnice raneného tak celú situáciu to urýchli. Niektorí zranení pacienti sa boja privolať leteckých záchranárov, pretože si myslia, že sa nedoplatia. Opak je, ale pravdou. "Pre všetkých občanov je záchrana vrtuľníkom plne hradená z ich povinného zdravotného poistenia," povedala hovorkyňa VZZS Poprad Zuzana Hopjaková.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy