Polojasno
22°
Bratislava
Nelegálne zbierali peniaze. Policajti sa pri ich vypočúvaní dobre zapotili
Zdielať na

Nelegálne zbierali peniaze. Policajti sa pri ich vypočúvaní dobre zapotili

POPRAD / Rumunské ženy sa pohybujú po meste s falošným certifikátom, na základe ktorého zbierajú peniaze pre nepočujúcich alebo inak postihnutých ľudí. Vyzbierané peniaze ale nedostanú tí, ktorí to potrebujú. Problém s nimi majú aj pod Tatrami. Keď ich policajti chceli vypočuť, narazili na problém. Ženy rozprávali iba lámavou maďarčinou alebo vôbec.

Rumunky, ktoré nelegálne zbierali peniaze, chceli vypočuť policajti v Spišskej Belej. Nebolo to jednoduché. Hovorili slabo po maďarsky a tak si policajti pomohli internetom. Hlas z reproduktoru, ktorý ženy vyzval, aby predložili doklady, ich nahneval. 

Podobnú situáciu zažili aj popradskí policajti. Pri nich ale Rumunky odmietli hovoriť úplne. "Nechcú pochopiť, že čo vlastne od nich požadujeme a čoho sa dopustili a vždy tvrdia, že nerozumejú a na všetko odpovedajú nie," hovorí náčelník mestskej polície Štefan Šipula. Tento rok už predviedli dokopy osemnásť Rumuniek, ktoré porušili zákon o verejných zbierkach. 

Najčastejšie sa pohybujú pred obchodnými centrami alebo priamo v centre mesta. V rukách majú údajne registrovaný certifikát. "Určite to nie je pravda, pretože sa preukazujú falošným certifikátom, ktorý nie je nikde evidovaný. A tieto peniaze pravdepodobne končia u malej skupiny ľudí," dodáva Šipula. Zbierka končí zrejme v rukách pasákov. 

V tomto prípade ide len o priestupok, morálny pohľad je ale dôležitejší. "Ide nám naozaj o to, aby boli zbierky vykonané legálnym spôsobom a peniaze skončili v rukách tých, ktorí ich naozaj potrebujú," hovorí o zámere polície Šipula. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy