Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Medzi policajtmi panuje hnev. Cítia sa byť diskriminovaní pre príplatky na bývanie
Zdielať na

Medzi policajtmi panuje hnev. Cítia sa byť diskriminovaní pre príplatky na bývanie

SLOVENSKO / Slovenskí policajti sa sťažujú. Vraj sú diskriminovaní v príplatkoch na bývanie. Televízia JOJ získala výpoveď jedného z nich. Tvrdí, že príplatky sú iné nielen v rôznych mestách, či krajoch, ale aj na rôznych pozíciách. Vedenie polície už uvažuje o zmenách.

Dvadsať, päťdesiat alebo aj nič. Taká je aktuálna slovenská realita policajných príplatkov na bývanie. "Príspevok za bývanie je určený hlavne životnými nákladmi v jednotlivých regiónoch Slovenska odvíjajúci sa od konkurencie na trhu práce," uviedol pre TV JOJ policajný prezident  Tibor Gašpar.

Čo raz viac policajtov sa ale začína ozývať. Nespokojní sú vo viacerých okrskoch. Mnohí žilinskí policajti sa cítia byť ukrivdení. Systém prideľovania príplatkov sa im tak nepáči, že zvažujú právne kroky. "Cítime sa tým byť dotknutí, vzhľadom k tomu, že najviac riskujeme v uliciach," uviedol pre TV JOJ nespokojný policajt, ktorý chcel ostať v anonymite.

Veľké rozdiely

V príspevkoch na bývanie sú veľké rozdiely. Zatiaľ čo jeden príslušník policajného zboru bude mať príspevok na bývanie 20 Eur, druhý oveľa viac. "Medzi policajtmi sú rozbroje. Obvodné oddelenie dostane len 20 Eur, kriminálka 100 až 150 eur," vysvetľuje nespokojný policajt.

Odlišné príplatky budú mať aj ľudia, ktorí síce robia na rovnakých pracovných postoch, ale v iných mestách. Najviac by mali mať vyšetrovatelia z Bratislavy. Policajné vedenie však rozdiel v príplatkoch obhajuje na jednej strane lokalitou, v ktorej policajti pôsobia. Na druhej strane to tiež považujú za akýsi motivačný nástroj medzi jednotlivými policajtmi.

Problémy

Policajný prezident ale zároveň priznáva problémy pri obsadzovaní policajných miest v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji. No práve príplatkom za bývanie chcú motivovať nových policajtov a zároveň ním byť voči iným zamestnávateľom konkurencieschopní. "Tie kategórie sa odvíjajú hlavne od tej náročnosti životných nákladov, tam kde žijete," dodal Gašpar.

Ani tento argument však niektorých policajtov zrejme nepresvedčí, oni sami zvažujú ďalší postup. "Uvažujeme, že si najmeme právnika a podáme žalobu na Najvyšší súd SR," dodal nespokojný policajt. Podľa policajného prezidenta však úplne spravodlivý systém nie je možný a vždy bude niekto nespokojný. Podľa informácií TV JOJ sa však v polícii od prvého júla chystajú isté platové úpravy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy