Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chystáte sa na dovolenku karavanom? Tieto rady vám zaručene pomôžu
Zdielať na

Chystáte sa na dovolenku karavanom? Tieto rady vám zaručene pomôžu

BRATISLAVA / Dovolenková sezóna sa pomaly, ale isto rozbieha. Mnohí Slováci cestujú do svojej obľúbenej destinácie karavanom. Aké pravidlá a predpisy musia šoféri týchto mobilných domov do 3.5 tony dodržiavať?

Na jazdu autokaravanom do 3.5 tony vám stačí klasický vodičský preukaz skupiny B. Počas jazdy je zakázaný pohyb po autokaravane. Cestujúci musia sedieť na miestach, ktoré sú na to určené. Koľko ľudí môžeme v karavane prepravovať zistíme v technickom preukaze. "Musíme sedieť na miestach, ktoré sú vybavené bezpečnostným pásom a sú označené príslušným piktogramom, osoby musia byť riadne pripútané," povedal dopravný konzultant Igor Dolanský.

Pri maximálnej rýchlosti v meste, ako aj mimo neho platia tie isté predpisy ako pre osobné autá. "To znamená s karavanom, ktorý má konštrukčnú rýchlosť 140 km/h môžme na diaľnici bez obáv ísť 130 km/h," povedal Dolanský.

Poplatky za diaľnice sú rovnaké, ako aj u osobných áut. Nad 3.5 tony sa platí už mýto. "Treba mať už mýtnu jednotku a to sú už samozrejme iné čiastky, v niektorých krajinách záleží aj toho akú emisnú triedu autokaravan spĺňa," dodal Dolanský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy