Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Muž väznil svoju ženu dva roky v pivnici. Na chlieb jej natieral spermie
Zdielať na

Muž väznil svoju ženu dva roky v pivnici. Na chlieb jej natieral spermie

VARŠAVA / To, čím si prešla pani Eva si ťažko predstaviť. Dva roky strávila uväznená v pivnici vlastného domu, kde ju zviazanú a v tme držal jej vlastný manžel. Napriek tomu, že susedia niekoľkokrát jeho podozrivé správanie hlásili prokuratúre, tá nekonala.

Poľský Fritzl - tak miestne médiá označujú prípad, kedy mal muž dva roky vo svojej pivnici držať svoju manželku, zneužívať a týrať ju. Podľa výpovede väznenej ženy ju do špinavej pivnice zamkol krátko po svadbe. Žena musela žiť naozaj v hrozných podmienkach.

"Dokonca jej v tej pivnici vykrútil žiarovku, takže žena bola celý ten čas v tme. Ako sa neskôr ukázalo, kŕmil ju chlebom, do ktorého jej dával spermie," vysvetľuje vyšetrovateľka, Katarzyna Cislo. 

O situácii mali vedieť aj mužovi kamaráti, ktorí ženu uväznenú v pivnici údajne zneužívali tiež. Jej mužovi mali platiť alkoholom.

"Dovolil svojim kamarátom aby ju zneužívali. Vtedy bola žena zviazaná a vyhladovaná," hovorí Sebastian Gleń, hovorca poľskej polície. 

Žene sa nakoniec podarilo uniknúť vďaka denníku jej malej dcéry, ktorý sa dostal do rúk polície. Muža tak postavili pred súd.

"Predložené dôkazy bez ďalších pochybností dokazujú vinu obvineného a za to sa odsudzuje na trest odňatia slobody na 25 rokov," vyhlásila predsedkyňa súdu, Marta Urbańska. 

Výrok ale ešte nenadobudol právoplatnosť, je preto možné, že sa voči nemu obvinený muž odvolá. V prípade sa však objavili veľké pochybností o konaní prokuratúry.

Aj napriek tomu, že polícia konala hneď ako sa o prípade dozvedela, miestna prokuratúra sa vec pokúsila až dvakrát zastaviť.

"Konanie prokurátorov bude predmetom ďalšieho skúmania. Úlohou prokurátora má byť chrániť obeť a nie násilníkov. Pravdepodobne vyvodíme personálne konsekvencie," píše sa vo vyhlásení generálnej prokuratúry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy