Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Žiadne majáky, ale diskrétnosť. Takto by opozícia riešila prenasledovanie áut
Zdielať na

Žiadne majáky, ale diskrétnosť. Takto by opozícia riešila prenasledovanie áut

BRATISLAVA / Podpredseda SaS Ľubomír Galko vyzýva políciu k transparentnému vyšetrovaniu policajnej streľby, po ktorej zahynul 17-ročný chlapec. Prišiel aj s návrhom, ako sa v budúcnosti podobné situácie dajú vyriešiť. Podľa Galka by malo ísť o diskrétny spôsob.

Podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka opozícia vyzýva políciu k transparentnému vyšetrovaniu. Upozornil, že niektoré informácie hovoria o tom, že policajt strieľal na unikajúce auto z niekoľkých metrov, niektoré z niekoľkých desiatok metrov a niektoré hovoria o stovkách metrov. "Žiadame inšpekciu ministerstva vnútra, aby zverejnila komunikáciu hliadky s operačným strediskom,“ povedal. Galko pripomenul, že v slovenskej legislatíve je inštitút objektívnej zodpovednosti, ktorý platí napríklad pri predchádzaní cez plnú čiaru, či pri rýchlosti jazdy. Teda držiteľ vozidla zodpovedá za priestupok a majiteľ vozidla je povinný oznámiť, kto vozidlo riadil. "Chceme diskutovať o možnosti, aby zodpovednosť bola rozšírená aj na vodičov, ktorí nezastavia hliadke,“ uviedol Galko.

Zároveň vyzval k diskusii o zmene metodiky postupu pri zásahoch, aby policajti viac sledovali unikajúce vozidlá z diskrétnej vzdialenosti. "Teda keď nerešpektuje príkaz zastavenia, teda neprenasledovať takéto auto s majákmi, ale zaradiť sa zaň diskrétne bez majákov a do akcie zapojiť ďalšie hliadky,“ povedal Galko.

Rokovanie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť o streľbe pri Hronskom Beňadiku, kde pri policajnej streľbe zahynul 17-ročný chlapec, je podľa predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku v septembri neprijateľné. Ako povedal Vašečka dnes na tlačovej besede, vládna koalícia sa uchýlila k obštrukcii. Dohoda totiž bola, že výbor bude v prerušenom rokovaní pokračovať buď v utorok večer, alebo v stredu ráno. "Minister vnútra a policajný prezident neprišli,“ upozornil Vašečka.

Výbor nebol uznášaniaschopný

Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť sa bude zaoberať streľbou počas víkendu pri Hronskom Beňadiku, kde pri policajnej streľbe zahynul 17-ročný chlapec, až v septembri. Výbor mal pôvodne zasadať dnes ráno. Ako však povedal predseda výboru Anton Hrnko novinárom, výbor nebol uznášaniaschopný, pretože viacerí poslanci neprišli, zostali "v zápche“ a do NR SR sa teda nedostali. Na rokovanie výboru neprišiel z tohto dôvodu práve Hrnko a podľa neho aj opozičný poslanec Ľubomír Galko. Podľa Hrnka výbor sa vráti k rokovaniu o streľbe až v septembri. Verí, že dovtedy už inšpekcia ministerstva vnútra bude mať výsledky vyšetrovania tragického incidentu.

Opozícia požiadala v pondelok o zvolanie mimoriadneho rokovania parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, na ktorom chcela počuť, čo sa stalo počas víkendu pri Hronskom Beňadiku. Výbor začal rokovať v utorok a mal pokračovať dnes. Opoziční poslanci chcú od ministra vedieť, ako sa dá podobným incidentom predísť.

Naháňačka sa skončila smrťou

Polícia cez víkend počas nočnej naháňačky postrelila 17-ročného chlapca. Policajné auto stálo na vedľajšej ceste pri Novej Bani. Hliadka si všimla, že po hlavnej ceste prechádza Seat. Jeho 19-ročný vodič zo Zlatých Moraviec mal už trikrát uložený zákaz šoférovania. Polícia sa snažila auto zastaviť, no jeho vodič zrýchlil. Policajti zapli majáky a začali auto prenasledovať. Keďže jeho vodič urobil manéver, ktorým ohrozil autá v protismere, vystrelili niekoľko varovných výstrelov. Vodiča však nezastavili. Nasledoval výstrel na auto, no aj po ňom vodič pokračoval v rýchlej jazde až do Hronského Beňadiku, kde auto havarovalo. Policajti následne zistili, že v aute sa nachádza postrelená osoba. Privolali záchranku, no 17-ročný Tomáš zraneniam na mieste podľahol. V aute okrem vodiča a postreleného chlapca bolo ešte jedno dievča a ďalší mladík.

Pozrite si rozhovor s matkou Tomáša, ktorý nakrútila reportérka TV JOJ Katarína Kováčiková.

Najčítanejšie správy