Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Súd s policajtom obžalovaným z napadnutia vodičky nebude. Sudkyňa nemá spis
Zdielať na

Súd s policajtom obžalovaným z napadnutia vodičky nebude. Sudkyňa nemá spis

BRATISLAVA / Súd mal v utorok pokračovať v prejednávaní kauzy Ľuboša T. Ex-policajt je obžalovaný zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a obmedzovania osobnej slobody vodičky pri cestnej kontrole z jesene 2014. Pojednávanie nakoniec nebude. Sudkyňa totiž nemá k dispozícii spis.

Ex-policajt mal pri zásahu spacifikovať vodičku a jej dcéru, a predviesť ich na zistenie totožnosti. Po tomto zákroku musel člen pohotovostnej motorizovanej jednotky vyzliecť uniformu. Na jeseň 2014 skončil na niekoľko týždňov vo vyšetrovacej väzbe. Tretí rok sa snaží dokázať svoju nevinu na súde.

Vo veci ex-policajta sa až na malé výnimky nepojednávalo už takmer rok.

Najskôr sa bratislavské súdy museli vysporiadať s opakovanými námietkami zaujatosti, ktoré dvakrát voči nim vzniesol obžalovaný. Dôvodom námietok bolo, že ex-policajta sudcovia v Bratislave poznajú vďaka jeho policajnej práci.

U viacerých sudcov v hlavnom meste mal svedčiť proti dílerom. Aj preto obžalovaný v minulosti žiadal, aby jeho prípad riešil nezaujatý, mimobratislavský sudca.

Záver prípadu zatiaľ v nedohľadne

"Bol by som rád, keby ma prejednával iný súd," povedal obžalovaný ešte v júni 2016. 

Sudkyňa z petržalského súdu sa ale opakovane necítila zaujatá voči Ľubošovi T. a tak malo pojednávanie zajtra pokračovať na pôvodnom súde. Ex-policajt však najnovšie prostredníctvom svojho obhajcu podal návrh na odňatie veci okresnému súdu Bratislava 5. O prípadnom odňatí veci musí rozhodnúť najvyšší súd.

"V tejto veci je termín neverejného pojednávania určený na zajtra, na 9:15," povedal v pondelok hovorca Najvyššieho súdu SR, Boris Urbančík. 

Najvyšší súd má zajtra prakticky dve možnosti, buď odoberie spis ex-policajta a pridelí ho inému mimobratislavskému súdu, alebo naopak, nechá vo veci rozhodovať pôvodný OS BA 5.

Kým však najvyšší súd nerozhodne, súd nižšieho stupňa nemôže pokračovať v samotnom dokazovaní, ktoré malo pokračovať v utorok.

"Predmetný spis sa nachádza na Najvyššom súde SR, preto musel OS BA 5 predmetné pojednávanie zrušiť," povedal Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy