Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ukrajinci zastavili slovenského policajta, po anexii Krymu sa mužov v uniformách boja
Zdielať na

Ukrajinci zastavili slovenského policajta, po anexii Krymu sa mužov v uniformách boja

SLOVENSKO UKRAJINSKÁ HRANICA / Ukrajinskí členovia domobrany zablokovali slovenského policajta, ktorý sa nemohol niekoľko hodín dostať na Slovensko. Ukrajinci od neho chceli doklad, na základe ktorého má právo byť na ich území. Medzinárodný škandál má teraz za následok vážne zmeny.

Konflikt medzi členmi domobrany a slovenským policajtom sa odohral na prístupovej ceste ku slovensko - ukrajinskej hranici. Tento incident ale bude mať vážnu dohru. K zablokovaniu došlo niekoľko minút po desiatej hodine dopoludnia za pomoci motorových vozidiel. 

"Išlo o príslušníka Policajného zboru, ktorý je služobne zaradený na Oddelení hraničnej kontroly Policajného zboru Ubľa," informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ v SR. 

Tento policajt vykonával spoločnú hliadku spolu s príslušníkmi Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny v obci Zavosina na ukrajinskej strane. Spoločné hliadky sa na slovensko - ukrajinskej vykonávajú už od roku 2013. Ide o dohodu medzi našim rezortom vnútra a Správou Štátnej hraničnej služby Ukrajiny. Incident ale všetko zmenil.

"Na území Ukrajiny sme dočasne pozastavili výkon spoločných hliadok," povedala Baloghová. 

Príslušníci miestnej domobrany tvrdia, že o činnosti spoločných hliadok ich nikto doteraz neinformoval.

"My by sme mali tiež o tom vedieť, veď tu žijeme. Prečo naše média o tom nepíšu v novinách, hovoria v televízii. Nebol by žiaden problém," myslí si Paša Pavľov, účastník incidentu. 

Tento prípad aj na ďalej prešetrujú naše aj ukrajinské orgány.

"Ukrajinskí aktivisti sa obrátili na Krajskú prokuratúru. Vo veci sa začalo trestné konanie podľa Trestného zákonníka pre trestný čin zasahovanie do činnosti pracovníkov polície," informovala Tatiana Ščoholeva, hovorkyňa štátnej polície v Zakarpatskej oblasti. 

Napätie medzi obyvateľmi Ukrajiny spôsobuje najmä ozbrojený konflikt na východe krajiny. Od jeho prepuknutia v roku 2014 si už vyžiadal takmer 10 tisíc obetí na životoch.

"Už sme to raz zažili, na Krym tiež prišli cudzí policajti v zelenom, nikto sa ich nič nepýtal a vidíte, ako to dopadlo," vysvetľuje Pavľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy