Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Incident na slovensko-ukrajinskej hranici. Nášho policajta chceli zadržať civilisti
Zdielať na

Incident na slovensko-ukrajinskej hranici. Nášho policajta chceli zadržať civilisti

SLOVENSKO / UKRAJINSKÁ HRANICA - Slovenský hraničný policajt, ktorý nastúpil na bežnú službu na ňu tak skoro nezabudne. Na Ukrajine sa totiž stal takpovediac rukojemníkom v policajnej uniforme a niekoľko hodín sa nemohol dostať na Slovensko. Obkolesila ho skupinka Ukrajincov. Naše úrady uvalili na prípad informačné embargo. Nám sa podarilo získať exkluzívne zábery priamo z tohto konfliktu na hranici.

Incident mala spustiť jediná otázka. Ukrajinci sa totiž slovenského policajta v uniforme mali opýtať, čo robí na ukrajinskom území. "Tento tu je čo zač? Ukážte dokument, že on tu má právo nás kontrolovať," pýta sa ukrajinského policajta na videu obyvateľ Ukrajiny Paša Pavlov. "Som tu oficiálne. Je to zmluva, dohoda medzi Ukrajinou a Slovenskom. Ale ja tu zmluvu nemám, jeho náčelník ju bude mať," Takto mu odpovedal slovenský policajt.

Konflikt medzi políciu a miestnymi obyvateľmi sa odohral na prístupovej ceste k slovensko- ukrajinskej hranici avšak na ukrajinskej strane. Ukrajinci podľa informácií TV JOJ mali niekoľko hodín naliehať, aby im slovenský policajt ukázal zmluvu.

Zavolali posily

"Vy ste policajt slovenskej republiky, akým právom stojíte tu? Chceli sme vedieť, čo tu robí, v cudzej uniforme, cudzí policajt," zdôvodňoval pre TV JOJ svoje konanie Ukrajinec z videa Paša Pavlov.

Na miesto neskôr dorazili ďalší ukrajinskí policajti s tým, aby všetci odišli na policajné oddelenie, kde by sa situácia mohla vysvetliť. "Keď sme ale nastúpili do auta naši hraničiari začali od nás utekať smerom na Ubľu. Polícia, spolu s nami, ich dohonila a spýtala sa ich, prečo to urobili?" dodáva Paša Pavlov.

Policajta uviazol na Ukrajine

Ukrajinskí hraničiari, ktorí v aute viezli slovenského policajta im podľa Pavla povedali, že ich počkajú na hranici. "Prišli sme na oddelenie, náčelník pred nami zabuchol dvere. Po chvíli prišli štyri džípy a jeden veľký autobus asi 50 hraničiarov s automatickými zbraňami," dodáva Ukrajinec.

Podľa informácií TV JOJ z prostredia hraničnej polície sa dostal slovenský policajt na Slovensko až po niekoľkých hodinách. "K uvedeným informáciám sa nebude vyjadrovať," uviedla hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance.

Oslovili sme aj Prezídium policajného zboru, na naše otázky ale zatiaľ nik neodpovedal. Slovenský policajt bol na ukrajinskej strane pravdepodobne preto, že slúžil v spoločných hliadkach, ktoré sa realizujú od roku 2013 na obidvoch stranách hranice. "Vy ste naši susedia, my si Slovensko vážime ale našim ukrajinským policajtom neveríme," dodal Paša Pavlov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy