Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nad Turzovkou vypukol najrozsiahlejší požiar za posledných dvadsať rokov
Zdielať na

Nad Turzovkou vypukol najrozsiahlejší požiar za posledných dvadsať rokov

ŽILINA / Hasiči hovoria o najrozsiahlejšom požiari za posledných dvadsať rokov. Rozhorel sa v piatok popoludní v ťažko dostupnom horskom teréne na Kysuciach. Šíriť sa začal nad Turzovkou a nad obcou Turkov smerom na Semeteš.

Hasičov povolávali zvoľna, profesionálom pomohli aj dobrovoľní hasiči z obcí v okolí Turzovky. Ak by sa požiar dostal do hustého lesa, ohrozené by boli aj kysucké obce. 

S rozsiahlym požiarom hasiči na Kysuciach bojovali už od štvrtej hodiny popoludní a problémy im spôsoboval aj silný vietor. Opatrní museli byť aj zasahujúci hasiči, vietor sa v prebehu sekundy dokázal otočiť opačným smerom, a keď sa už zdalo, že majú chlapi plamene pod kontrolou, vzbĺka ďalšia omladina.

"Zatiaľ to máme zachytené z dvoch miest a potrebujeme stále zachytiť čelo požiaru," hovorí Jaroslav Kapusniak, riaditeľ KR HaZZ v Žiline. 

Pomocou ťažkej techniky vytvorili priesek aby zabránili rozšíreniu požiaru smerom na okolitý hustý les a obce. K požiaru, ktorý bol od obce vzdialený asi 2,5 kilometra sa cez náročný terén dostali len vetriesky a štvorkolky.

"Požiar sa šíril od severozápadnej strany na južnú, celková plocha požiaru je 2500 metrov na 1500 metrov," vysvetľuje Kapusniak. 

Plamene zničili približne 150 hektárov lesného porastu  celkovo zasahovalo až 60 profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Nezastavili sa takmer celú noc. Požiar sa im podarilo zlikvidovať po dvanástich hodinách, krátko pred pol piatou ráno. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy