Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dve Poľky zachraňoval vrtuľník. Stratili sa v Tatrách
Zdielať na

Dve Poľky zachraňoval vrtuľník. Stratili sa v Tatrách

TATRY / Dve staršie poľské horolezkyne strávili dnešnú noc v juhozápadnej stene prostredného hrotu vo Vysokých Tatrách. Zradila ich poľská mapa, a tak zostupovali zlou cestou, na ktorej uviazli. Z terénu ich v sobotu skoro ráno dostal vrtuľník.

Horskí i leteckí záchranári celú noc zachraňovali dve poľské turistky, ktoré uviazli v masíve Prostredného hrotu vo Vysokých Tatrách. "Zostupovali z Prostredného hrotu do Veľkej studenej doliny, kde stratili orientáciu a dostali sa do neschodného terénu. Turistky vo veku 55 a 57 rokov boli bez zranení, ale po celodennej túre boli vyčerpané a podchladené,“ informovala Horská záchranná služba (HZS). Záchranárov požiadali Poľky o pomoc prostredníctvom tiesňovej linky 112, vyrazila k nim trojica záchranárov, ktorej sa turistky podarilo lokalizovať v neskorých nočných hodinách.

Pre komplikovaný lezecký terén sa k nim však horskí záchranári nemohli dostať, o súčinnosť preto požiadali posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS).

"V skorých ranných hodinách zobrala na palubu záchranára HZS a leteli na miesto uviaznutia. Obidve turistky boli za pomoci palubného navijaka zo steny vyprostené a následne letecky transportované do Starého Smokovca, kde bola záchranná akcia ukončená,“ opísali koniec akcie horskí záchranári.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy