Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nepoužívate smerovky? Môže vás to vyjsť poriadne draho
Zdielať na

Nepoužívate smerovky? Môže vás to vyjsť poriadne draho

BRATISLAVA / Šoférovanie v mestách je každodennou rutinou. Niektorí vodiči, a nie je ich málo, ale zabúdajú na zásadné veci. Tou základnou je napríklad používanie smeroviek.

Podľa odborníka je ich nepoužívanie zbytočná ignorácia predpisov, ktorá môže veľmi uškodiť a mať aj fatálne následky. Používanie smeroviek, pritom dokáže zabrániť kolíziám.

"Je to asi aj frajerina, že na čo budem dávať smerovky. Je to ignorácia predpisov a do istej miery aj arogancia voči pravidlám. Keď vodič nesprávnym spôsobom používa smerovky, tak je nebezpečný pre seba a aj pre ostatných účastníkov," hovorí dopravný konzultant Igor Dolanský. 

Sledovali sme aká je situácia na bratislavských cestách. Za desať minút nakrúcania prešlo po vozovke približne 282 áut. Z toho viac ako polovica šoférov smerovku vôbec nepoužila. Približne ich bolo až 185.

Používanie smeroviek je pritom jedna z prvých vecí, ktorú uchádzačov o vodičské oprávnenie v autoškolách na hodinách teórie učia.

"Hneď ako sa dostane do premávky tak inštruktor musí sledovať a viezť uchádzača k správnemu používaniu smerových svetiel, tak aby ich dával v čas, jasne," hovorí Dolanský. 

Ďalším problémom sú hlavné cesty. Veľa šoférov si totiž myslí, že ak idú po hlavnej a odbočujú, nemusia dávať smerovku. No opak je pravdou.

"Nikde v zákone nie je uvedené, že keď meníme smer jazdy a idem po hlavnej ceste tú smerovku dať nemusím. Čiže jednoznačne treba dať," vysvetľuje dopravný konzultant. 

Kruhové objazdy. Niektorým doteraz nie je jasné kedy majú šoféri blinker použiť a kedy nie. "Tak tu majú slovenskí vodiči ohromné rezervy. Pri vjazde do kruhového objazdu znamenie o zmene smere jazdy nedávame, ale musíme ho dať pri výjazde z kruhového objazdu," vysvetľuje Dolanský.  

Nepoužívaním smeroviek vodiči porušujú zákon. A to ich môže stáť desiatky eur. Podľa zákona je možné udeliť vodičovi na mieste pokutu vo výške do 50 eur. Pri správnom konaní sa môže pokuta vyšplhať do výšky 100 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy