Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Elektrické spotrebiče v ohni. Nikdy ich nehaste pod prúdom
Zdielať na

Elektrické spotrebiče v ohni. Nikdy ich nehaste pod prúdom

BRATISLAVA / Požiar v domácnosti môže vzniknúť kdekoľvek a kedykoľvek. Nemusí ísť len o požiar z otvoreného ohňa. Horieť môže aj elektrický spotrebič, televízia, či sporák s práčkou. Mnohí tvrdia, že vedia, čo v takejto krízovej situácii robiť. Ak si nie ste istý, kedy a hlavne akým hasiacim prístrojom hasiť, prinášame vám pár užitočných tipov.

Prvá vec, ktorú treba spraviť, keď začne horieť televízor, je vypnúť poistky. Ak to nie je možné v byte, vypnite ich na chodbe. Ak ste spozorovali požiar v zárodku, môžete sa pokúsiť vytiahnuť kábel zo steny. Keď je požiar už rozšírený, nepokúšajte sa o to. Teplom sa niektoré izolácie tavia, pri stlačení kábla sa môžete dotknúť vodiča pod napätím a môže vás to stáť život. Bakelit zásuvky či zástrčky na pohľad pevný sa vám môže rozsypať v ruke a chytíte rovno holé kontakty.

Elektrické zariadenia pod prúdom nikdy nehaste vodou alebo hasiacimi prístrojmi obsahujúcimi vodu! Na hasenie elektrických spotrebičov sú určené hasiace prístroje snehové a práškové.

Po vypnutí poistiek môžete použiť na hasenie aj vodu okrem televízora. V TV sú počas prevádzky nabité vysokokapacitné kondendátory a napätie udržia aj niekoľko minút po vypnutí.

Ak horí fritéza: za žiadnych okolností ju nehaste vodou. Zatvorte veko, pre vypínanie elektriny platí to, čo predtým. Zakryť dekou, handrami, znemožniť prístup vzduchu. Otvárajte ju až po ochladnutí oleja.

Ak horí práčka: zasa zvyčajný postup odpojenia od elektriny poistkami. Potom už môžete použiť aj vodu. Jediný problém je, že sa ťažko dostáva pod kryty. Skúste ju jednoducho zvaliť na bok...

Ak horí počítač: ak horí monitor so sklenou obrazovkou, platí to isté ako pre TV. Ak horí samotné PC a ste prítomný (väčšinou predtým varuje: iný zvuk ventilátorov, zápach pálenej izolácie, poruchy správania...), nehaste ho ani po vypnutí poistiek či zo zdroja elektriny, pokým to nie je nevyhnutne nutné.

Dymenie ešte neznamená zničenie aj disku s dátami, ale vodou alebo práškom z hasiaceho prístroja disk môžete zničiť. Ak máte zaradený v napájaní zdroj Back-UPS (stabilizátor a náhradný zdroj), aj po vypnutí poistiek v celom dome, bude ďalej generovať 220 voltov. Dáva to najavo prerušovaným pípaním. A tých 220 voltov z náhradného zdroja vás dokáže vážne zraniť rovnako ako 220 voltov v normálnej elektrickej sieti.

Ak si na požiar netrúfate alebo nemáte prostriedky na jeho likvidáciu, vzdiaľte sa od jeho ohniska a volajte linku 150 alebo 112.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy